Annons
X
Annons
X

Lag om samtycke skulle inte fälla fler

REPLIK | SEXBROTT

På senare år har det förts en intensiv kamp av motståndare till sans och förnuft inom sexualbrottslagstiftningen. Dessa utmärks dels av att de saknar praktisk juridisk erfarenhet, dels kunskap om de omständigheter under vilka sexuellt umgänge ofta utövas.

Deras kamp har varit så framgångsrik att vi nu har en del märkliga inslag i lagstiftningen, som exempelvis våldtäkt utan våld beroende på en olycklig fixering vid själva våldtäktsbegreppet.

För kampens främsta företrädare, Madeleine Leijonhufvud, är detta dock inget som generar. Hon pläderar (7/5) åter starkt för ytterligare en bisarr innovation på sexualbrottslagstiftningens område, nämligen införande av en samtyckesregel enligt ett aktuellt lagförslag. Att tunga remissinstanser som Riksåklagaren, Svea hovrätt och Advokatsamfundet avstyrker förslaget påverkar inte Leijonhufvud.

Annons
X

Frågan om samtycke är redan i dag central vid sexualbrott. Detta gör att få vettiga bedömare anser att det lagförslag som Leijonhufvud förespråkar skulle leda till fler fällande domar.

Därför återstår bara att hoppas att regeringen, till skillnad från Leijonhufvud, tar intryck av de kritiska remissvaren som kommit från sakkunnigt håll. I annat fall kommer vår sexualbrottslagstiftning att få ännu ett märkligt inslag.

Ingen, allra minst presumtiva våldtäktsoffer, gagnas av onödiga lagar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ROLF HILLEGREN

  f d kammaråklagare

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X