Låg kvalitet på frukt och grönt

Skenet bedrar i frukt- och grönsaksdisken. Det färg­glada sortimentet är ofta ­både näringsfattigt och smakmässigt utarmat. SvD har testat utbudet hos fem ­
av våra största butikskedjor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Matbutikernas sortiment av frukt och grönsaker ser både gott och nyttigt ut. Utseendet är det sällan fel på. Men med smaken och ­näringsvärdet är det sämre.
Många av dessa råvaror är så ­urvattnade att de inte når upp till ­internationellt accepterade normer som gäller inom världshandeln med fruktjuicer.

Ett sätt att mäta kvaliteten är just att undersöka om saften från en frukt eller grönsak skulle klara de krav som ställs inom handeln med fruktjuicer.
Av 33 tomater, som SvD har testat, var 28 så vattenstinna att saften inte skulle duga att göra juice av. Lika illa var det med 18 av 24 morötter. Och analysen av 15 apelsiner och lika många äpplen visade att acceptabel fruktsaft endast kunde pressas ur var tred­je frukt.

Annons
Annons
Annons