Annons
X
Annons
X

Lag kan göra hyran dubbelt så hög

Den verkliga hyran för en andrahandsetta eller ett rum i centrala Stockholm är i dag 6200 kronor – nästan 1300 kronor mer än tillåtet, avslöjar SvD:s unika kartläggning. En hyra som för bostadsrätter kan stiga till runt 10 000 kronor redan nästa vecka. Nu startar
Hyreskollen, vår granskning tillsammans med er läsare.

(uppdaterad)

SE KLIPPET OVAN: BOSTADSMINISTERN HYRDE SVART

”Tycker om att gå långa promenader”, ”endast stillsamma middagar”, ”jordnära tjej”. Exempel på annonser från en dejtingsida? Nej, personerna som beskrivit sig så letar inte efter kärlek utan efter tak över huvudet.

Över sex procent – runt 100 000 personer – av alla vuxna stockholmare har varken bostadsrätt, villa eller hyreskontrakt, utan bor antingen inneboende eller i andrahandslägenheter, enligt länsstyrelsen.

SvD kan nu visa de verkliga snitthyrorna som de betalar för Stockholms andrahandsboenden. För första gången har företaget Blocket, som dominerar marknaden, tagit fram siffror över alla de 71 000 annonser med andrahandsboenden i Stockholms län som publicerats på sajten de senaste fem åren.

Annons
X

Annonserna visar hur desperata bostadsletare har pressat upp priserna till i snitt 6200 kronor för en etta eller ett rum i centrala Stockholm – en otillåtet hög hyra. Hyran borde snarare ligga på 4900 kronor, enligt de regler som gäller i dag. Bostadsrättsägare får bara utgå från vad en liknande hyreslägenhet kostar och lägga på tio procent för möbler. I en klar majoritet av Stockholms stadsdelar och kommuner är hyrorna högre än så, visar SvD:s kartläggning.

– Det här tyder på att många hyr ut olagligt i dag. Slutsatsen är att de med lägenheter centralt försöker tjäna så mycket som möjligt, säger Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm.

Vår granskning visar att skillnaden blir större närmare innerstaden. I Vasastan är snittpriset för en andrahandsetta eller ett rum 6600 kronor, 42 procent över hyresrättsnivån. I mindre attraktiva delar däremot – som Botkyrka, Nynäshamn och Salem – erbjuds ettor för under 4000 kronor, samma som för hyresrätterna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det största gapet rör tvåorna. I Solna är skillnaden hela 53 procent, med hyresgäster i andrahand får ge drygt 3000 kronor mer än vanliga hyresgäster.

  Men nu kan hyrorna stiga betydligt.

  Den första februari kommer en ny lag om uthyrning av bostadsrätter, som påverkar Stockholm mest. Den gör i dag otillåtet höga hyror lagliga. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar kan en exempellägenhet på 42 kvadrat i innerstaden bli dubbelt så dyr och kosta 10 300 kronor.

  – Det blir en dramatisk höjning i förhållande till vad som är tilllåtet i dag och drabbar de som tvingas bo i andra hand för att de har en osäker ställning på bostadsmarknaden, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

  Men Martin Lindvall, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna, välkomnar förändringarna.

  – Andrahandsmarknaden har varit för snäv, vi behöver en ökad mångfald och fler bostäder, säger han.

  Martin Lindvall tycker att de som hyrt ut tidigare inte har fått ta betalt för sina utgifter ordentligt, vilket har gjort att inte tillräckligt många hyr ut.

  – Rimligtvis blir det några fler bostäder nu.

  Är detta ett steg mot marknadshyror även på hyresrätter?

  – Det är värdefullt att konsumenternas värderingar avspeglas i prissättningen på bostadsmarknaden. Den behöver bli mer som en normal marknad, vilket inte behöver betyda renodlade marknadshyror, säger Martin Lindvall.

  Annette Karlberg, presschef på Blocket, säger att det bland Blockets annonser finns en tydlig klyfta, de som lägger ut bostadsannonser får långt många fler svar än de bostadssökande.

  – Efterfrågan är definitivt större än utbudet. Om man sedan tittar på skillnaderna så är priset den stora diskrepansen, smärtgränsen för vad de flesta vill betala är lägre än vad många objekt ligger på redan i dag.

  Under de senaste fem åren har det inte skett några dramatiska förändringar av prisnivåerna. Ett tillstånd som väntas brytas i och med lagförändringen.

  – Hypotesen är att antalet objekt kommer att öka och att medelpriserna går upp. Det ska bli intressant att se vad som händer och vad folk är beredda att betala, säger Annette Karlberg.

  Hjälp oss att kartlägga hyresmarknaden

  HYRESKOLLEN | Vad betalar din granne i hyra? Är din ovanligt hög?
  Kolla – och rapportera in din hyra – här.

  GUIDE |
  Så här använder du Hyreskollen.

  Så gjorde vi granskningen

  Runt 71 000 bostadsannonser om andrahandsuthyrning i Stockholms län har publicerats på den marknadsdominerande sajten Blocket från år 2008 till 2012. Med hjälp av statistiken kan SvD nu visa de verkliga snittkostnaderna för andrahandshyresgästerna i alla kommuner i länet och stadsdelar i Stockholms stad.

  SvD har med hjälp av statistik över de 15 668 bostadsannonser som lades ut på Blocket 2012, jämfört hur snittpriset för första- och andrahandsboenden överensstämmer, område för område.

  Statistiken visar vilka prisnivåer som legat för uthyrning i annonser på Blocket, vad sluthyran landat i finns inga siffror på.

  Har du bott i en garderob? Twittra din hyresberättelse under taggen #Hyreskollen

  Är det du betalar rimligt? svd.se Så stor är överhyran på Blocket svd.se Hur fick du tag på ditt boende? mailto:josefin.pehrson@svd.se?subject=Hyreskollen
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X