Låg jämställdhet i filmbranschen

Svensk film följer inte lagen om jämställdhet. Arbetsgivares okunskap om vad lagen kräver leder till lagbrott, enligt författaren bakom den rapport som Teaterförbundet kommer med nästa vecka. Svensk film följer inte lagen om jämställdhet. Arbetsgivares okunskap om vad lagen kräver leder till lagbrott, enligt författaren bakom den rapport som Teaterförbundet kommer med nästa vecka.

Under strecket
Publicerad
Annons

I samarbete med producentföreningen och Medie- och informationsarbetsgivarna har Teaterförbundets Malin Birgerson sedan januari arbetat med en rapport om jämställdhet inom den svenska filmbranschen.
Som projektledare har hon genomfört stickprovsintervjuer och en enkätundersökning med alla på Teaterförbundets filmavdelning, men begränsat undersökningen till långfilmsproduktioner.

– Vad jag har sett är att medvetenheten om vad lagen kräver är låg hos de arbetsgivande producenterna och därför följer man den inte. Med tanke på hur komplicerat det är att producera film kan man förstå, men det är inte förståeligt att man väljer att prioritera bort jämställdhetsfrågor, säger Malin Birgerson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons