Annons

Lådvinernas fel och förtjänster

Sommaren är i antågande och med den också lådvinets högsäsong. Men kan man verkligen säga lådvin nu för tiden?

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER

PRAKTISKT

Av den anledningen är det extra viktigt att hålla reda på tappningsdatumet. Enligt Systembolagets regler ska boxarna förses med bäst-före-datum. Åtta månader från tappning för vita och rosé samt tio månader för röda viner. Men om du söker bästa möjliga vinupplevelse så är mitt tips att halvera dessa rekommendationer.

En annan sak är att boxvinet har fått oss i Sverige att dricka lite annorlunda, eller ska vi säga, lite mera. Både på gott och ont, bör väl poängteras. Det är aldrig bra att dricka för mycket men att vi idag unnar oss ett litet glas då och då, dricker lite mer sydeuropeiskt helt enkelt, har vi nog boxvinerna att tacka för. Att öppna en hel flaska för bara ett glas gick ju inte för sig, men det problemet finns inte med boxen.

Apropå att dricka för mycket: På Teknikmagasinet kan man hitta en manick som håller reda på hur mycket fyra olika konsumenter dricker. Varje gång man tar ett glas trycker man på en färgkodad knapp och då räknar maskinen ut hur mycket man har druckit totalt.

Annons

Pet-flaskan kom förra året och kan kanske ta en del av lådvinsförsäljningen. Åtminstone bland dem som inte väljer lådvinet bara för att det är billigare, utan för dess praktiska egenskaper. Lättare att bära, lättare att återvinna och mindre ömtåligt i båtar, ryggsäckar och picknickkorgar. Godaste Pet-vinet just nu med fräsch tropisk sötaktig ananas- och mangofruktighet är Pulpit Rock Chenin Blanc Sauvignon Blanc, 68:–, 2009, Western Cape, Sydafrika, 2068.

Det är inget fel på lådviner, bara vi inser att vi aldrig kommer att hitta de bästa vinupplevelserna bland dem. Lådvinets sämsta egenskap är att det är så tråkigt att dricka samma vin i tre liter. Det är slöseri med tiden då det finns så många härliga nya viner att upptäcka.

Det handlar faktiskt inte längre bara om lådor. Numera kommer dessa viner både i boxar, runda kärl och även i en förpackning som ser ut som en handväska. Men ursprungligen var det just en påse i en låda. Från början fanns ingen kran på påsen som australiern Thomas Angove uppfann och lanserade 1966. Kranen kom till 1967 och på 1990-talet blev lådvinerna en succé, inte minst här i Skandinavien. Nyligen dog Thomas Angove, 92 år gammal men hans geniala påsvin lever kvar, om än i nya former.

Och visst är boxvinet hanteringsmässigt genialt, men det har också sina nackdelar. Jämfört med vin på flaska går det mycket bra att spara lådvinerna när man har öppnat dem. Men vinet blir inte bra av att lagras länge i obruten boxförpackning. Påsen släpper nämligen långsamt in luft. Detta gör att vinet oxiderar snabbare och motangreppet hos producenterna är att tillsätta mer svavel för att minska oxidationen. Oftast är det just denna extra dos av svavel som gör att boxvinerna smakar lite annorlunda än samma vin i flaska.

7 goda lådviner

Penfolds Rawson fs Retreat

259:-, 2008, Australien, 6942, Röda Fruktiga & Smakrika

Mörkbärigt vin med skogsbär och viss syrlig svartvinbärston och lakrits. Till smakrika kötträtter med krämiga tillbehör.

Benchmark Shiraz Mourvèdre

235:-, 2008, Australien, 6357, Röda Fruktiga & Smakrika

Australisk shiraz med solmogna, mörka fattoner, kryddighet och vanilj. Överraskande och gott med pigg syrlighet i slutet.

Talus Collection Chardonnay

208:-, 2008, Lodi, USA, 6271, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Typisk, smakrik, exotisk chardonnay med päronfruktighet, rostade fat, vaniljtoner och avslutande friskhet.

Z Riesling Rivaner

189:-, 2009, Pfalz, Tyskland, 6287, Vita Friska & Fruktiga, Torra

Sötmogen piggelinpäronfruktighet i doften. Lite mer omogen frisk melonfruktighet i smaken. Till heta rätter eller drink.

René Barbier Rosado

198:-, 2008, Penedès, Spanien, 2751, Rosé

2009 gillade jag bara Casa Patronales boxrosé, men i år är även detta en favorit. Hallonbärig med vinbärssyrlighet.

Annons
Annons
Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons