Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Attentatet Laddat om nästan bortglömt attentat

Attentatet

Genre
Radioteater

Text: Ann-Marie Ljungberg Manus, regi: Magnus Berg. Radioteater.

Den dokumentära romanen Mörker, stanna hos mig kom ut för exakt ett år sedan. Journalisten Ann-Marie Ljungberg skriver om sprängattentatet mot tidningen Norrskensflamman 1940 – ett närmast bortglömt terrordåd trots att fem människor dödades, däribland två barn. Fakta stämmer med verkligheten men verkliga namn är utbytta.

Sovjet anföll Finland. Den svenska regeringen förhöll sig passiv men frivilligkåren var desto mer aktiv genom att skicka svenska män till fronten. Rädslan för att Stalin var på väg att anfalla vårt land var stor och en agitatorisk anti-kommunism frodades. Attentatet mot Norrskensflamman var ett försök att stoppa fosterlandsfientlighet men också kritiken mot Mannerheim och nazismen.

Magnus Berg har nu skickligt dramatiserat boken och skildrar Luleå som en småstad styrd av stadsfiskalen Dahlström, här framställd som manisk mörkerman och grav alkoholist. Det är han som leder en grupp unga män, flera av dem – som huvudpersonen Paul Wilhelmsson – har fått frisedel på grund av olika sjukdomar och antas inte av frivilligkåren. Bombdådet mot Norrskenflamman blir ett sätt att visa prov på den dådkraftiga manlighet som så dyrkas under krigsåren.

Annons
X

Radioversionen, uppdelad på två delar, liknar delvis Sartres pjäs Smutsiga händer om en man som har att skilja mellan privatmoral och vad partiet/omvärlden kräver av honom. Tbc-patienten och journalisten vid Norrbottens-Kuriren Paul Wilhelmsson blir till sist så inblandad att han förmås att utföra sprängningen även om han hela tiden drabbas av ångest och febriga fantasier som en Raskolnikov.

Radiouppsättningen är laddad och intrikat, skeendet följer vägen fram till attentatet men nämner bara rapsodiskt den rättsröta som vidtog efteråt. Vid krigsslutet fick alla benådning. Andreas Utterhall är utmärkt som missledd idealist och Göran Forsmark gör Dahlström till en Mefistofeles, en galen småstadspamp som blir en mini-Quisling.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X