Laddat firande i Frankrike

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris Bortemot en och en halv miljon fransmän demonstrerade på första maj mot den främlingsfientliga politik Front national och Jean-Marie Le Pen står för.
I Paris tågade enligt polisen minst 400 000. I städer som Grenoble och Bordeaux hade över 50 000 slutit upp, en siffra som aldrig noterats tidigare i någon demonstration i de städerna.
Det var medlemmar i fackliga organisationer men också många helt vanliga invånare i hundratals franska städer som gått ut för att säga nej till yttersta högerns kandidat i den avgörande omgången av presidentvalet på söndag.

Jean-Marie Le Pen hade också mobiliserat sina anhängare. Sedan 1988 demonstrerar Front national i Paris på Första maj för att hylla Jeanne d´Arc, symbolen för fransk patriotism, och de arbetande.
Från hela Frankrike hade medlemmar av och sympatisörer till Le Pen kommit i bussar. Front nationals ledning hade i förväg hoppats på att mobilisera 100 000 på Paris gator. Men det blev långt ifrån så många. Polisen uppgav antalet demonstranter till
drygt 10 000, organisatörerna talade om 70 000.
De tågade med tusentals blåvitröda franska flaggor och under parollen "Le Pen Président" eller "Fier d´être francais - stolt att vara fransman". Det var ett gott genomsnitt av franska folket. Förutom att där syntes försvinnande få invandrare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons