Laddade frågor besvarades

Under strecket
Publicerad
Annons

radiokrönika
Tendens ägnade veckans program åt två symbolmättade gestalter. Två figurer som samtidigt blivit löpsedelsföljetonger och föremål för en uppsjö teaterpjäser: Tonårsflickan-som-skär-sig-med-rakblad och Pedofilen. Två psykologiska avvikelser som omvärlden räds att verkligen förstå, men tvångsmässigt fascineras av.
I tisdags intervjuades mamman till en flicka som länge stympat sig själv. Hennes flickrum luktade blod. Till tonerna av Kurt Cobain skar hon armarna till trasor bakom den stängda dörren. Till slut orkade mamman inte ens hindra det. Det var starkt. Men ett problem med reportage om anhöriga till självdestruktiva människor är att en mycket mer plågsam historia alltid pockar på uppmärksamhet bakom knarkarens och anorexiapatientens föräldrars berättelse om sin maktlöshet. Även om mammans berättelse om sina tillkortakommanden var oerhört ärlig ekade frågorna om flickan bakom hennes ord. Vilka var de ”nätkontakter” dottern sökte upp när hon rymde? Varför är det alltid rakblad?

Torsdagens
program tog sig an den än mer obegripliga våldshandlingen pedofili. En handling som få friska människor vill begripa. Men Tendens lät pedofilterapeuterna Elisabeth Kvarnmark och Börje Svensson tala om det instrumentellt viktiga i att lära sig förstå pedofilens psykologi. Man kan inte hjälpa någon att sluta begå övergrepp om man inte vill personen väl. Alltså måste terapeuten verkligen begripa den perversa logiken bakom pedofilens agerande.
De besvarade många laddade frågor: Alla pedofiler har ett förflutet med någon form av systematisk kränkning av vuxenblivandet. Barnpornografin på internet skapar nya pedofiler. Socialt anpassade människor dras in i nätets slumområden av självdestruktivitet och vilja till isolering. Kvinnors våldshandlingar blir inte lika synliga som mäns då de lättare kan låta närhet övergå till sexuella övergrepp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons