Annons

Laddad kvadrat på Moderna

Kazimir Malevitjs målning Svart med vit rektangel, som  visades i går för första gången på 90 år, var hårt sliten när den kom till Moderna museet.
Kazimir Malevitjs målning Svart med vit rektangel, som visades i går för första gången på 90 år, var hårt sliten när den kom till Moderna museet.
Under strecket
Publicerad

För första gången på 90 år visas nu konstverket Svart med vit rektangel av konstnären Kazimir Malevitj
offentligt. Målningen, vars historia debatterats hårt
de senaste åren, ingår sedan i går i Moderna museets samling.
Vid en första anblick kan det vara svårt att förstå tavlans storhet. Att denna 80 centimeter breda målning, svart med en vit fyrkant i hörnet, är värd många miljoner, lett till djupa konflikter och representerar en central del i den europeiska konsthistorien kan tyckas märkligt.
– Denna målning är något extraordinärt. När jag såg den på plats i går eftermiddag kände jag hur balansen i Moderna museet rubbades. Detta är ett av de verk som folk kommer att resa från andra länder för att se på. Det är en märklig händelse och tavlans betydelse är svår att med ord beskriva, säger Moderna museets överintendent Lars Nittve.

Han står i ett rum inspirerat av europeisk industrialisering och revolution. Mitt i lokalen ett ståltorn av Vladimir Tatlin, en modell av ett jättehus där Sovjetledningen var tänkt att arbeta. I ett litet rum spelas filmen Moderna tider med Charlie Chaplin som industriarbetare. Kazimir Malevitj svartvita skapelse hänger mellan en rutig målning av Piet Mondrian och en gul rund formation av Ivan Kljun. Det mesta är abstrakt, lekar mellan form och färg.

Annons
Annons
Annons