Ladda om i Alpbach

Till ordet idylls synonymer borde Alpbach adderas. Flera gånger korad till Österrikes vackraste ort, med diplomerat kristallklart vatten och härlig skidåkning. Liksom andra charmiga österrikiska småorter är Alpbach en mental batteriladdare.

Under strecket
Publicerad
alpbach skidsystem är relativt litet men friåkningsytorna är desto större. Byn är ytterst pittoresk med stolta invånare. En är Linde Pult, servitris på Bischofer Alms. ”Jag älskar att underhålla gästerna”, säger hon.

alpbach skidsystem är relativt litet men friåkningsytorna är desto större. Byn är ytterst pittoresk med stolta invånare. En är Linde Pult, servitris på Bischofer Alms. ”Jag älskar att underhålla gästerna”, säger hon.

Annons

Vid ett möte i Alpbachs kommunfullmäktige 1953 bestämdes att all bebyggelse i byn skulle harmoniera. Inga hus fick uppföras i mer än tre våningar och bara i trä. Sånär som på ett ansett konferenscentrum med akvarielook har Alpbach levt efter denna strikta arkitektoniska detaljplan. Resultatet har blivit ett Österrike i miniatyr, ett levande hembygdsmuseum.
Turismen är förstås viktig, men det vertikala lantbruket runtomkring är vitalt tack vare EU-­bidragen. Alpbach är mycket tradition, en rätt konservativ stämning präglar byn och de lokala bönderna har ännu mycket inflytande. Eller som svenske skidläraren Johan Pärson uttrycker saken:
– Alpbach är skidåkning, kor och folkdans.
Han är en av tolv svenska skidlärare i Alpbachs två skidskolor. Byn har med sitt strategiska läge nära motorvägen till Innsbruck och Münchens flygplatser länge lockat skandinaviska gäster. Lion Alpin har också öppnat resmålet från och med denna säsong.

Man kan lätt förstå att byborna är stolta. Samtalen återkommer ofta till alla utmärkelser byn fått, inte bara som Österrikes vackraste by. Alpbach har också utsetts till Europas vackraste blomsterby och är en av de vintersportorter som också har en livlig sommarturism med miltals av vandringsleder.
– Glöm inte vattnet. Alpbachs kristallklara vatten har fått kvalitetsdiplom från universitetet i Wien, säger Michael Mairhofer, marknadschef för regionen Alpbachertal och Tiroler Seenland.
Men det är för vatten i annan form som alltfler skidåkare söker sig till Alpbach. Och skidåkningen är riktigt bra. Systemet är dock rätt litet, men för en vecka räcker 45 kilometer pister till. Inte minst med enorma friåkningsytor bortom 2 128 meter höga Wiedersberger Horn inne i Inneralpbach. I och kring de röda pisterna 9 och 5 kan man ha hur kul som helst en hel dag. Prisvärd lunch intas med fördel på alppensionatet Leitner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons