Annons

Då försvann korvgubbar med ”låda på magen”

Till vänster en klassisk korvgubbe i Stockholm med låda på magen – till höger Inga Fortkord och Caroline Gustafsson som ”för korvarvet vidare”.
Till vänster en klassisk korvgubbe i Stockholm med låda på magen – till höger Inga Fortkord och Caroline Gustafsson som ”för korvarvet vidare”. Foto: Stadsmuseet och Lisa Arfwidson

1897 var startskottet för snabbmaten i Sverige då varmkorven gjorde entré. Men korvgubbar med ”låda på magen” är sedan länge försvunna.

– Det är lite trist, men jag förstår att det blev för ohygieniskt, säger Inga Fortkord som sedan 1992 driver Östermalms korvspecialist.

Under strecket
Publicerad

SvD den 13 september 1937 – hotet mot ”korvgubben”.

Korvförsäljning på Sveavägen 1960.

Foto: Herbert Lindgren/Stadsmuseet

SvD den 6 juni 1969.

SvD den 1 november 1972.

Elisa Isomäki i SvD den 1 november 1972.

Slutet av ”låda på magen-eran”. Här säljer korvgubben Hubert sina goda korvar i Hässelby på 1960-talet.

Foto: Spårvägsmuseet

Inga Fortkord och Caroline Gustafsson utanför Östermalms korvspecialist. De fick Korvakademiens pris för årets korvkiosk 2019.

Foto: Lisa Arfwidson
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Lösningen på veckans Stockholmsgåta är Nybrogatan 57 där Östermalms korvspecialist håller till. Det här är en plats där korvdoften har dominerat i många år. Den första korvkiosken kom hit på 60-talet och innan dess stod en korvgubbe här.

– Det är så med flera platser i Stockholm. På ställen där det stod en korvförsäljare blev det sedan en korvkiosk, säger Inga Fortkord.

Annons
Annons
Annons