Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Harry Amster: Läckberg borde ha räddat sin serie

(uppdaterad)

Jag intervjuade Camilla Läckberg 2011 och kom fram till att hennes framgångar handlar om talang, välvårdat varumärke och produkter. Hon kom med tänkvärda kommentarer om att ”inspiration är en stor, fet myt som författare håller uppe för att behålla mystiken kring yrket”. Och vidare: ”Jag hade en medveten strategi från början som gick ut på att bygga upp ett starkt varumärke.”

Det har ju gått bra. Läsarna älskar henne och försäljningssiffrorna pekar uppåt. Synd då att hon släpper ”Fjällbackamorden”, som nu visas på SVT. Manusen är omskrivna, dock inte av henne och det märks.

Sammanlagt ska fem filmer visas i tv innan den sjätte, ”Tyskungen”, går upp på bio sommaren 2013. Sitter och tittar på de två första delarna ”I betraktarens öga” och ”Vänner för livet” på SVT Play och förundras över att det är så stolpigt. Inte bara för att antikexperten slår ihjäl halva trakten för lite pengar. Kanske inte heller för att alla framställs som mördare. Det är klart att det är klassiskt i deckare à la Agatha Christie att alla ska vara misstänkta i mordutredningen. Men till slut blir det nästan larvigt att folk tar till mord som lösningen på allt. Musiken hejar hela tiden på och skruvas upp så att man nästan kan leka allsång och skråla med i refrängen: ”Skyldig! Skyldig!”

Annons
X

Men problemet är att det inte bränner till, skådespelarna verkar förvirrade och det är definitivt inte febrigt som i ”Homeland” eller ”Bron”. Där bryr jag mig om karaktärerna, vare sig de är ”goda” eller ”onda”. Här längtar jag snarare efter när Erica och Patrik ska gulla med varandra igen. Det är inte så dåligt som twitter-flödet framställer det som, men det kunde ha varit så mycket bättre.

Efter ett tag kan man lugnt säga att jag tappar koncentrationen och istället sitter och tänker på att Anki Lidén väl är världsstjärnan Aviciis mamma?

Och Claudia Galli Concha, som spelar deckarförfattaren Erica Falck, var ju med i ”Let’s dance”. För att inte tala om när hon spelade Frida i ”Skilda världar”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eller Richard Ulfsäter, som gör polismaken Patrik Hedström – spelar inte han också Annika Bengtzons make Thomas i Liza Marklund-serien? Förvirrande. Ann Westin är den roliga ståupparen och Per Morberg gör som vanligt en elak jävel så Viggo i ”Rederiet” fladdrar förstås förbi. Just det, Anders Nordahl spelade David i ”Andra avenyn”.

  Jag funderar på om Johan Hedenberg var med både i ”Varuhuset” och ”Skilda världar”. Monica Nielsen var definitivt Bodil i ”Varuhuset”. Och Lennart Jähkel är ju ”Jägarna” personifierad. Måns Nathanaelson självklart i ”Vita lögner” och alla ”Beck”-filmer. Och så Marie Robertson, hon som var huboten Bea i ”Äkta människor”. Så där håller det på.

  I tredje delen kommer Sven-Bertil Taube att spela en stor roll. Då kanske jag kan fokusera igen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X