Annons
X
Annons
X

Läcka sänkte jätteballong

En svensk jätteballong stor som två Globen skickades i går natt upp i atmosfären från rymdbasen Esrange i Kiruna. Ballongen skulle upp till närmare 4 mils höjd och landa i Kanada. Dit nådde den aldrig, den landade i Nikkaluokta några mil väster ut.

Foto: ESRANGE SPACE CENTER

Projektet PoGOLite som Swedish space corporation (SSC) står bakom, innefattar en jättelik ballong och några ton högteknologisk utrustning. Ballongen ska upp ovanför atmosfären och blåsa bort mot Kanada under en knapp veckas tid.

– Vi hade ett lyckat släpp vid tvåtiden på morgonen. När ballongen når nästan fyra mil blir den stor som två globen, säger Anna Rathsman, informationsdirektör på SSC.

Så var tanken men kort efter start tidigt torsdag morgon gick något fel.

Annons
X

– Vi märkte att den inte kom upp och höll höjden som den skulle. Då äventyrar vi inte projektet, vi tog ner den, säger Anna Rathsman.

Enligt Svenska Rymdstyrelsen fanns en läcka i ballongen. Möjligheten att avbryta stigningen var förberedd.

– Det görs ett hål i ballongen och så har man en fallskärm som gör att det går att landa stadigt. Utrustningen ser bra ut efter att ballongen landade i Nikkaluokta. Nu ska vi utreda vad som har gått fel.

– Det är inte en slump att ballongen skickas upp under sommaren. Då är vindarna starka och färden över Poolcirkeln mot Kanada ska egentligen inte möta några hinder.

– Det här är ett stort lagarbete så det är klart att det var tråkigt att det blev så här.

Annons
Annons
X
Foto: ESRANGE SPACE CENTER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X