Annons

Heidi von Born:L'Acadie – en paradisisk språkdjungel

Kärleken till det en gång förlorade men återvunna landet har en speciell kraft i L’Acadie i västra Kanada. I regionen finns två skott på det franska språkträdet, varav ett har dött den litterära kvävningsdöden medan det andra lever som de ungas friska och självhävdande gatuspråk.

Under strecket
Publicerad

Chiac! Chiac? Det låter som en desperat tränares rasande uppmaning till ett sommarslött roddarlag, som inte lägger manken till. Det kunde också vara en sällsynt grodas självuppmuntrande rop strax före den stora uppblåsningen. Kanske har ordet fler användningsmöjligheter - i fantasin?

I varje fall vet mycket få utanför Kanadas gränser vad chiac betyder. De som har minsta hum om betydelsen blir märkligt vaga när de ska förklara fenomenet. Refrängen som ständigt hörs är att det är svårt. Mycket svårt.
Den som mot bättre vetande vill tränga chiacen in på livet står inför uppgiften att gå mycket långt tillbaka i historien, närmare bestämt till 1500-talet. Då börjar allting: chiacens stamort på jorden upptäcks. L”Acadie, Kanada, det är där chiacen föds!

Annons
Annons
Annons