La Scala avblåser samarbete med Saudiarabien

Anrika La Scala-operan i Milano avbryter samarbetet med Saudiarabiens kulturdepartement och lämnar tillbaka en donation på drygt 30 miljoner kronor. Arkivbild.
Anrika La Scala-operan i Milano avbryter samarbetet med Saudiarabiens kulturdepartement och lämnar tillbaka en donation på drygt 30 miljoner kronor. Arkivbild. Foto: Luca Bruno/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Efter massiv kritik avbryter nu den världsberömda La Scala-operan i Milano det planerade samarbetet med Saudiarabiens kulturdepartement. Operahuset avblåser samarbetet efter protester från människorättsorganisationer och italienska politiker, som har rasat mot att den anrika operan har övervägt ett samarbete med kungariket Saudiarabien, vars regim brännmärks som odemokratisk.

Som en följd av det avbrutna samarbetet lämnar operahuset även tillbaka en donation på cirka tre miljoner euro (drygt 30 miljoner kronor) till Saudiarabiens kulturdepartement Donationen var tänkt att bli början på ett fem år långt samarbetsprojekt som skulle innebära mer pengar i utbyte mot att till exempel Saudiarabiens kulturminister skulle ges en privat plats i salongen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons