Annons
X
Annons
X

Liberalerna: Föräldrar ska tvingas välja skola

Liberalerna vill införa aktivt skolval i alla kommuner som grundregel. Det skulle minska skolsegregationen och sprida ut nyanlända elever på fler skolor, enligt Christer Nylander, skolpolitisk talesperson i Liberalerna.

Skolan och segregationen

Foto: Jessica Gow/TT

Kommuner ska kunna bortse från vilken skola en elev bor närmast och föräldrarnas val när elever ska placeras i skolor om kommunen har särskilda skäl knutna till mottagandet av nyanlända, enligt ett förslag i en utredning SvD rapporterat om.

Liberalerna och Centerpartiet är emot förslaget om att åsidosätta det fria skolvalet. Liberalerna vill i stället att ett aktivt skolval ska vara grundregeln i alla kommuner, alltså att vårdnadshavare måste välja skola till sina barn.

Ett syfte är just att nyanlända elever inte ska koncentreras till vissa skolor medan andra inte tar emot några.

Annons
X

– I stället för att som regeringen och utredaren föreslår, ta bort närhetsprincipen och minska föräldrarnas val, tycker vi att detta är ett sätt att se till att fler skolor tar emot nyanlända, men också att fler elever får den skola som passar dem bäst, säger Christer Nylander.

Fyra procent av grundskolorna i Sverige tog emot en tredjedel av de nyanlända eleverna år 2014. Enligt Christer Nylander beror den snedfördelningen till stor del på att elever vars föräldrar inte gjort ett aktivt val hamnar i den närmaste skolan.

– Vi har en väldigt tydlig boendesegregation i Sverige. De skolor som ligger i områden där det bor många invandrare tar emot många nyanlända elever, säger Christer Nylander.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att aktivt skolval ska fungera krävs dock att kommunerna satsar på att informera om hur man väljer skola.

  – Annars blir det kanske så att föräldrarna väljer den skola som är närmast per automatik, säger Christer Nylander.

  Det aktiva skolvalet måste dock utformas olika i olika kommuner.

  – Det är så stor skillnad på glesbyggdskommuner och storstäderna. Exakt hur det ska se ut får man utreda, säger Christer Nylander.

  Liberalerna förslår också ett gemensamt kösystem för friskolor och kommunala skolor.

  – Det bidrar till tydligare information om vilka skolor som finns och filka valmöjligehter som finns för föräldrarna.

  Annons
  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X