Annons

L: Vi välkomnar Krys vårdcentraler

Anna Starbrink och Daniel Forslund.
Anna Starbrink och Daniel Forslund. Foto: Pressbilder

Att digitala aktörer som Kry etablerar fysiska vårdcentraler är något vi länge arbetat aktivt för. Det är viktigt att påpeka att reglerna är lika för alla vårdgivare. Socialdemokraternas kritik stämmer inte, skriver Liberalerna i Region Stockholm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den digitala utvecklingen har gett dig som patient nya stora möjligheter att snabbt få kontakt med vården – och allt fler kan besöka sin egen husläkare och vårdcentral digitalt. Nätläkarna gick i bräschen, men nu stärker vi och vårdgivarna snabbt den vanliga vårdens digitala tillgänglighet. Det handlar om att koppla ihop den digitala vården med den fysiska – det som kallas digifysisk vård. Ofta räcker det att få tala med sin läkare, distriktssköterska eller psykolog i ett videobesök eller en chatt, ibland behöver man göra ett besök på vårdcentralen. För vårdpersonalen blir det lättare att ta hand om de enklare fallen eller återbesöken på distans, och fokusera de fysiska besöken på dem med större vårdbehov. Under pandemin har den digitala vården också varit helt avgörande för att ge fortsatt trygghet och kontinuitet på distans till riskgrupperna för covid-19.

Förändring väcker ofta debatt. Nätläkarnas intåg var omskakande för många, och regelverken, nationellt och regionalt, var inte anpassade för digitala vårdkontakter. Det har vi börjat ändra på – men mycket återstår. När den digitala vårdgivaren Kry efter långvarig dialog med oss i Region Stockholm nu etablerade sina första fysiska vårdcentraler fick de snabbt många patienter.

Annons
Annons
Annons