Annons

L: Rusta Sverige för IS-återvändarna

Johan Pehrson och Juno Blom.
Johan Pehrson och Juno Blom. Foto: Jessica Gow/TT, Malin Hoelstad

Sverige måste förbereda sig för konsekvenserna av Turkiets krigföring i Syrien. IS-terrorister kan komma att fly eller släppas fria och återvända till Sverige. Regeringen måste säkerställa att polisen kan vidta åtgärder, skriver Liberalernas Johan Pehrson och Juno Blom.

Under strecket
Publicerad

Flera hundra personer har rest från Sverige till Mellanöstern för att stödja eller delta i terrorsekten IS mördande. Några har dödats och andra återvänder till Sverige. Samtidigt pågår rekryteringen till radikala rörelser runt om i Sverige, i utsatta områden, skolor och fängelser. Enligt Säkerhetspolisen ”har Sverige fler våldsbejakande islamister än någonsin tidigare”.

Situationen riskerar nu att förvärras. Svenskar som misstänks för samröre med IS hålls fångna tillsammans med sina anhöriga i det kurdiska fånglägret al-Hol i norra Syrien. Det handlar bland annat om uppemot 100 vuxna och 80 barn som antas ha koppling till Sverige. Den turkiska offensiven kan leda till att fånglägren lämnas dåligt bevakade och fångar kan fly eller släppas lösa. Ett stort antal kommuner står inför scenariot att terrorister som hållits i kurdiskt förvar återvänder till svensk mark. På grund av handfallenhet är Sverige oförberedda för den situation vi inom en snar framtid kan stå inför.

Annons
Annons
Annons