Annons

"Stureplan kommer att förvandlas till en grus­öken"

Den politiska processen för rivningarna vid Stureplan är redan i full gång. Stoppas inte detta rivningsprojekt kan Stockholm komma att förlora flera av sina mest välkända och äls­kade mötesplatser, skriver Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lotta Edholm (L) och Björn Ljung (L).

Foto: Lieselotte van der Meijs, pressbild Bild 1 av 2

Näringsidkarna i området är chockade. De säger att ­hela Stureplan kommer att förvandlas till en grus­öken, skriver författarna.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 2 av 2

Om någon berättade för dig att Sture­gallerian och i princip alla hus runt denna skulle rivas eller göras om – skulle du tro dina öron? Trots att Stureplan är ett av Stockholms bästa shopping- och nöjesdistrikt planeras stora delar av området bli en gigan­tisk byggarbetsplats – under minst sju års tid. Det låter inte klokt men det är just vad som föreslås i Stockholms stadsbyggnadsnämnd.

En av fastighetsägarna runt Stureplan vill göra om stora delar av området i ett försök att göra det ännu bättre. Dagens Sturegalleria lider ”brist på urbani­tet” och ska ersättas med en ny byggnad. Men det är långt ifrån allt. I princip samtliga hus i det stora kvarteret Sperlingens backe, som ­sträcker sig från tunnelbaneuppgången till Humlegården, planeras att rivas eller göras om.

Annons
Annons
Annons