Annons

L-profil: Kristersson är min statsminister

Torkild Strandberg (L) och Ulf Kristersson (M).
Torkild Strandberg (L) och Ulf Kristersson (M). Foto: Pressbild, Johan Nilsson/TT

När liberala framsteg hotas kan vi inte nöja oss med symboliska och högtidliga avståndstaganden från populism. Liberalismen måste i politiska resultat visa att den gör skillnad. Därför bör Liberalerna ge Ulf Kristersson möjlighet att bilda regering, skriver Torkild Strandberg (L), kommunalråd i Landskrona där Liberalerna fick 34 procent av rösterna i kommunvalet.

Under strecket
Publicerad

Åren efter Berlinmurens fall framstod liberalismens seger som oundviklig. Men i stället för en skördetid för liberala värden har vi det senaste decenniet lärt oss hur sköra de liberala landvinningarna är. Vi ser det i hur den liberala demokratin utmanas i Polen och Ungern, i Storbritanniens beslut att lämna EU och i valet av Donald Trump som USA:s president. Vi ser det också i framgångarna för populistiska partier som ifrågasätter den liberala samhällsordningen.

För liberaler är det en självklarhet att ägna tid och kraft åt att möta hoten mot liberalismen. Det är ingen hemlighet att det inom mitt parti, Liberalerna, finns olika idéer om hur det bäst kan göras. Oavsett skillnaderna i perspektiv har vi alla en gemensam målbild i värnandet av det liberala samhället – ett samhälle som ger alla människor, oavsett bakgrund, lika förutsättningar till ett liv i frihet.

Annons
Annons
Annons