Annons

L och KD: Ersta sjukhus är allvarligt hotat

Ersta diakoni och sjukhus är den största idéburna vårdgivaren i Stockholm. Vi står nu inför att tvingas genomföra en traditionell upphandling – där mervärdet av Ersta är svårt att siffersätta. Det innebär ett stort och allvarligt hot mot det anrika sjukhuset, skriver landstingsråden Anna Starbrink (L) och Ella Bohlin (KD).

Under strecket
Publicerad

Anna Starbrink (L) och Ella Bohlin (KD)

Foto: Anna MolanderBild 1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 2 av 2

Välfärdens idéburna aktörer har en viktig roll att fylla. Tyvärr får de för litet utrymme i Sverige i dag – och det utrymmet hotar att krympa. Uppskattad vård hos till exempel Ersta sjukhus riskerar därmed att försvinna från landstingets skattefinansierade utbud. Det vore ett hårt slag mot medarbetare och patienter i hela landet.

För oss är det självklart att de idéburna aktörerna har mycket att bidra med till en modern hälso- och sjukvård. Vi har tidigare, bland annat här på SvD Brännpunkt, uppmanat att Sverige borde utnyttja de möjligheter som EU:s direktiv faktiskt ger. Den svenska regeringen har dock nogsamt undvikit att ta var på dessa möjligheter. Förslagen i Ilmar Reepalus välfärdsutredning förvärrar snarast situationen – och nu håller tiden på att rinna ut.

Annons
Annons
Annons