Annons

L: Ny minister bör visa solidaritet med Hongkong

Studenter i Hongkong bildade måndagen den 9 september en mänsklig kedja i protest mot det kontroversiella förslaget att lämna ut Hongkongbor till Kina.
Studenter i Hongkong bildade måndagen den 9 september en mänsklig kedja i protest mot det kontroversiella förslaget att lämna ut Hongkongbor till Kina. Foto: Vincent Yu/AP

Sveriges nya utrikesminister måste som första åtgärd visa vårt lands solidaritet med befolkningen i Hongkong. Bland annat kan Sverige behöva erbjuda asyl för de demokratiaktivister som kan behöva fly, skriver företrädare för Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Två miljoner människor deltog i en av sommarens demonstrationer för att befria Hongkong från Kinas totalitära inblandning i deras system och för ökad demokrati. Det motsvarar drygt 25 procent av landets befolkning. Unga som äldre. Fattiga som rika. Det som händer i Hongkong är inte ett separatistiskt våldsamt uppror, det är en demokrati som föds.

Den arabiska våren borde vid det här laget visa hur bräcklig en resa mot demokrati kan vara. Syriens totala kollaps, Egyptens diktatoriska kontinuitet och Tunisiens grusade dröm om demokrati. Sverige och resten av världens fria länder behöver axla ett större demokratiskt ansvar för att understödja demokratiutveckling i länder och regioner som vill byta ut förtryck mot frihet. Sverige och EU måste använda sina ekonomiska och humanitära muskler för att sätta press på Kina som förvägrar Hongkong demokrati. Det måste kosta att kränka mänskliga rättigheter och vi måste kunna garantera säker passage till Europa för de som behöver fly politiskt förtryck.
Enligt en frihetsrapport från Freedom House där länders frihet rankas från 0–100, där 0 är total ofrihet, och 100 är som högst, noterar Kina 11. I Hongkong är nivån 59. På andra sidan Taiwansundet är frihetsindexet så högt som 93. Ett land där konstitutionen skyddar religiösa och sexuella minoriteter och som garanterar varje medborgares rätt att rösta för sina företrädare. Kinesisk demokrati är möjligt. Att stå upp för Hongkongs rätt till självbestämmande och demokrati är svensk feministisk utrikespolitik på riktigt.

Annons
Annons
Annons