Annons

L: Ministern har misskött försvarsfrågan

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvar i januari i år.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) på Folk och försvar i januari i år. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Regeringen har misskött styrning och uppföljning av Försvarsmakten och medvetet mörkat de försvarspolitiska kostnader som nu benämns som oundvikliga. Det skriver Liberalernas Nyamko Sabuni och Allan Widman.

Under strecket
Publicerad

Det är nu ett år sedan partierna i Försvarsberedningen lade fram sin rapport om det framtida militära försvaret, Värnkraft. Den politiska enigheten var bred kring det mest genomarbetade och detaljerade förslag som beredningen någonsin lämnat ifrån sig. S vägrade dock ställa sig bakom finansiering av förslaget varför de borgerliga partierna valde att inte underteckna försvarsberedningens rapport.

Medan försvarsministern lämnade förslaget till Försvarsmakten och övriga berörda myndigheter för analys påbörjades budgetförhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I augusti förra året nåddes en uppgörelse där de anslagshöjningar som beredningen föreslagit i princip slogs fast. I en debattartikel i Dagens Nyheter skrev Stefan Löfven och partiledarna för C, L och KD att nu skulle ”helheten i Försvarsberedningens förslag genomföras”.

Annons
Annons
Annons