Annons

L: Kulturen är samhällets kitt

Anna Starbrink och Cecilia Elving.
Anna Starbrink och Cecilia Elving. Foto: Pressbilder

För Gabriel Kroon och SD tycks konst och kultur per definition vara en fråga om konflikt, något som splittrar människor. Den synen delar inte vi, skriver Liberalernas Anna Starbrink och Cecilia Elving i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Den som vill att kulturen ska vara fri från politisk påverkan har litet att hämta i SD:s kulturpolitik. I Gabriel Kroons genmäle till vår artikel synliggörs tydligt den avgrund som skiljer Liberalernas och Sverigedemokraternas syn på konst och kultur.

För oss är konsten och kulturen kittet i vårt samhälle som öppnar nya världar, speglar vår nutid och adresserar det djupt mänskliga – sorg, glädje eller längtan. Konst existerar inte i ett vakuum utan förhåller sig alltid till ett sammanhang – något som också kulturnämndens bidragskriterier uppmärksammar. Ett tydligt exempel på det sistnämnda är den konstnärliga gestaltningen på länets olika sjukhus. Det som Kroon kallar för ”en exklusiv kulturell elit bestående av noga utvalda tjänstemän och självutnämnda konstvetare” är i själva verket ett samarbete mellan bland andra representanter för vården, patientgrupper, byggansvariga och regionens kompetenta kulturförvaltning för att med konsten åstadkomma så omhändertagande vårdmiljöer som möjligt.

Annons
Annons
Annons