”Kyrkan behöver stå upp mot högerextremismen”

Kristenheten är än så länge ett moraliskt samvete i det alltmer desillusionerade och moraliskt likgiltiga europeiska samhället. Dock ska detta inte tas för givet, skriver Stefan Swärd och Micael Grenholm, författare till boken ”Jesus var också flykting”.

Under strecket
Publicerad

Som pastorer oroas vi i synnerhet av hur kristna idag, liksom på 1930-talet, attraheras av fascismen, skriver artikelförfattarna. På bilden: Sofia kyrka i Stockholm.

Foto: Hasse Holmberg/TT
Annons

När Hitler grep makten i Tyskland 1933 segrade den snäva nationalismen. Tyskheten, tyska rasen, tyska nationen och tyska kulturen var det som lyftes fram. Tyskland skulle rensas från de främmande inslagen, och en stegvis utrensning började av invandring och invandrare. Det som nazisterna uppfattade som den stora invandrargruppen i Tyskland var judarna som med sin existens skadade den tyska nationen. Det fanns möjlighet för judarna att fly under trettiotalet, och Hitler ville få bort dem från Tyskland.

Men Europa stängde sina gränser, och Sverige stängde sina gränser, och det fanns inte någonstans att fly. Vi hade en omfattande debatt i Sverige 1938 om att ta emot en liten grupp judiska flyktingar, och den politiska kompromissen blev 5000 med kraftig kritik från brunfärgade politiska strömningar.

Annons
Annons
Annons