Kyrkan behöver de obekväma rösterna

Evangeliet måste ges en personlig tolkning i predikstolen. Det långsiktiga problemet för Svenska kyrkan är istället att se till att många fler olika sorters tolkningar och traditioner ges företräde, skriver Hans Wallmark (M), riksdagsledamot och ledamot av Kyrkostyrelsen, med anledning av SD:s utmarsch.

Under strecket
Publicerad

Hans Wallmark, ledamot av Kyrkostyrelsen: Storkyrkan har blivit en viktig plats i samband med riksmötenas öppnande. Förkunnandet och förhållandet till religionen befinner sig inte i periferin utan i centrum!

Foto: SCANPIX ARKIV
Annons

Alldeles utan att någon tänkt på det har uppmärksamheten i samband med riksmötenas högtidliga öppnande flyttats från kammaren till Storkyrkan. Det är en perspektivförskjutning som säger något om religionens kraft och potential.

Det började med att företrädare för det sekulariserade Sverige reste invändningar mot att riksdagsförvaltningen hjälpte till att förmedla inbjudningar till den frivilliga gudstjänsten. Vi var rätt många som förklarade det självklara att religionsfrihet inte bara är en rätt att avstå utan också att delta. Året därpå framfördes kritik mot ekumeniska inslag i en gudstjänst inom ramen för Svenska kyrkans ordning. Vi var rätt många som hade svårt att se det konstiga i att en företrädare för den judiska församlingen läste högt ur Gamla testamentet som vi delar eller att en muslim hyllar en enda Gud.

Annons
Annons
Annons