Kylskåpets vardagshjältar

Under strecket
Publicerad
Annons

Mitt kylskåp är så knökat att hyllorna bågnar. Trots detta finns det inte ett smack att äta till middag. Det är kondimenterna som tagit över. Ursäkta om jag förfaller till anglicismer men på svenska har vi inget bra ord för alla de där pyttorna och burkarna med alla de där pikanta guckorna, aromatiska mojorna och det picklade, sura, salta, söta som gör en rostbiffsmacka så mycket godare.
Om man är tillräckligt bra på shopping behöver man knappt kunna laga mat överhuvudtaget. Har man väl ett batteri bra burkar till sitt förfogande behöver man bara ett par enkla ingredienser för att vardagsmiddagen ska bli till fest. Eller i alla fall ätlig.
Den mest burdusa kondimenttraditionen hittar vi i England; traditionell engelsk matlagning behöver all hjälp den kan få. Om överkokta grönsaker och yllekoftsfår går vilse i en ättiksskarp chutneys sällskap så är det knappast någon som saknar dem. Och när en knallgul pickalillyinläggning har ihjäl en shepherds pie så är det oftast fråga om barmhärtighetsmord.

De mer
långväga burkarna är betydligt intressantare. Asiatisk sweet chilisauce är ungefär lika upphetsande som ketchup nu för tiden. Satsa istället på såsen på fermenterade svarta bönor, den rungande starka Lutenican från Makedonien och syltade omogna pistaschmandlar från Kreta som är så goda till vaniljglass. Glöm för all del inte toshi, den där kryddiga picklesen från Iran. Ja, ställ fram allihopa när du ändå är i farten!
I detta individualismens tidevarv är det nämligen synnerligen passande att var och en får skräddarsy sin egen smakprofil vid bordet. Med hjälp av kondimenterna kan barnfamiljer undvika konflikter, allergiker slippa risker och vi matnördar som kräver ständig variation behöver inte komma på kollisionskurs med vanemänniskorna. Världsfred är kanske möjligt när allt kommer omkring.
Så det råder alltså ett överjordisk lugn i mitt kök? Njae, ska jag vara ärlig blir det ju en del tjat om att kylen är så full att man aldrig får plats med riktig mat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons