Annons

Konstnär i den flytande världenIshiguros tidiga roman vibrerar mellan raderna

Kazuo Ishiguro, född 1954 i Nagasaki, var den Nobelprisförfattare vars verk lånades ut mest på svenska bibliotek under förra året. Ishiguro har skrivit sju romaner, varav ”Konstnär i den flytande världen” från 1986 är den andra i ordningen.
Kazuo Ishiguro, född 1954 i Nagasaki, var den Nobelprisförfattare vars verk lånades ut mest på svenska bibliotek under förra året. Ishiguro har skrivit sju romaner, varav ”Konstnär i den flytande världen” från 1986 är den andra i ordningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För två år sedan gick Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ishiguro. Nu ges hans roman från 1986, ”Konstnär i den flytande världen”, ut i en nyöversättning. En bok som vilar tungt på språkbehandlingen, skriver Yukiko Duke.

Under strecket
Publicerad

Kazuo Ishiguro är född 1954 i Nagasaki, Japan. Han har skrivit sju romaner. ”Konstnär i den flytande världen” är den andra i ordningen och gavs ut 1986.

Foto: Jane Brown

Kazuo Ishiguros verk har översatts till mer än 20 språk. ”Återstoden av dagen” blev en internationell bestseller och film med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

I Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros andra roman, ”Konstnär i den flytande världen” – som nu ges ut i Niclas Hvals nyöversättning – förs läsaren tillbaka till ett Japan åren efter nederlaget i andra världskriget. Konstnären Masuji Ono sitter i sin en gång så eleganta, men nu bombskadade och mögelangripna, villa och frågar sig varför hans lycka har vänt. Hans tidigare elever och forna kamrater undviker honom och det är svårt att få den yngsta dottern bortgift. Dottern tror att det beror på att hon inte är vacker nog, men fadern har sina aningar. Det handlar inte om henne, utan om honom och hans agerande under krigsåren. Men var det han gjorde verkligen så förkastligt? 

Redan i denna tidiga roman intresserar sig Ishiguro för de teman som kommit att bli centrala för honom: minnet som katalysator för ett sökande bakåt i tiden och stora, historiska händelsers påverkan på individen. Kanske är det inte så märkligt att författaren ständigt återkommer till just dessa teman. Själv föddes han ju i Nagasaki 1954, en stad som till hälften utplånats av atombomben, och bodde där till sex års ålder. Då fick hans far, oceanografen Shizuo Ishiguro, arbete i Storbritannien och hela familjen flyttade dit. Föräldrarnas avsikt var dock att i sinom tid flytta tillbaka, vilket gjorde att Kazuo Ishiguro och hans två systrar växte upp i ett permanent tillstånd av väntan på avfärden. Som aldrig kom. 

Annons
Annons
Annons