Annons
X
Annons
X

Kylig relation när även mamma är nörd

Älskade, hatade tv-mammor är en artikelserie på webben som granskar mammarollen med hjälp av klipp från kända tv-serier. Scenerna kommenteras av psykologen Liria Ortiz som på så vis vill ge dig verktyg för att hantera relationen till din egen mamma.

(uppdaterad)

ÄLSKADE/HATADE TV-MAMMOR 5

The Big Bang Theory är serien om ett gäng nördar och deras roliga men töntiga liv. Efter att ha sett detta klipp är det inte så svårt att förstå varifrån huvudkaraktären Leonard fått sin nördighet. I jämförelse med sin mor så skulle Leonard dock kunna beskrivas som cool. Något som också är ganska kyligt är Leonards och hans mammas relation.

I klippet ser vi hur Leonard försöker kommunicera med sin mamma utan någon framgång. Mamman ger korta och innehållslösa svar och verkar mest vara intresserad av att prata om sitt arbete, något som Leonards kompis Sheldon imponeras av.

Leonard gör det dock klart för Sheldon att hans barndom inte var så värst imponerande. Det enda varma minnet han har från denna är av sin morbror, som nyss gått bort. Mamman i klippet är ordentligt tillspetsad, men det är tydligt att Leonard längtar efter att ha en varmare relation med sin mamma.

Annons
X
Liria Ortiz. Foto: LARS PEHRSON

Tips från psykologen Liria Ortiz

Ett första steg som Leonard kan ta är att helt enkelt visa sina känslor för sin mamma. Det är dock viktigt att han inte förväntar sig för mycket av detta. Det han också kan göra är att förstå att kärlek kan ha många ansikten.

Att förvänta sig det vi kallar närhet från en mamma som Leonards är att hoppa på för mycket. Däremot så har hon säkerligen andra sätt att uttrycka sin kärlek till honom på. Dessa är troligtvis svårare att notera än exempelvis kramar men det finns mycket för Leonard att vinna på att upptäcka hur hans mor visar sin kärlek.

Relationen till mamman kan förbättras genom att Leonard lär sig hur hans mammas sätt att relatera till omvärlden skiljer sig från hans eget. Detta är inte samma sak som att hon inte skulle bry sig om honom.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fler Älskade, hatade tv-mammor

  Annons
  Annons
  X

  Liria Ortiz.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X