X
Annons
X

Kyckling och grönt hett på midsommarbordet

Vad sägs om en bit matjessill, knäckebröd – och grillad halloumi och en kycklingklubba eller två? Klassikerna på midsommarbordet börjar få sällskap av fler rätter, och en orsak är kycklingens monumentala intåg i våra matvanor på senare år.

– Kyckling och grönsaker är de tydligaste trenderna. Nyheter är vegetariska grillrätter och grillade kycklingklubbor, säger Richard Tellström, måltidsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet.

Knäckebröd, prinskorv, färskpotatis och nubbe därtill. Vi vet hur vi vill ha midsommarbordet, trots att maten på festbuffén inte är särskild gammal. För till skillnad från själva traditionen, midsommarfirandet, med dans och fest, så har menyn på det stora hela faktiskt inte så många år på nacken.

Grillade kycklingklubbor.

Foto: Leif R Jansson / TT Bild 1 av 3

Grillad halloumi. Halloumi är en ost som tillverkats på Cypern i århundraden. Nu har den hittat hem till svenska folkets kylskåp på allvar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT Bild 2 av 3

Sill, här i varianten matjessill. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X