Annons

”Kvotsystem inte mer spel än dagens politik”

Flyktingar som tas i hamn i Italien.
Flyktingar som tas i hamn i Italien. Foto: Fabio Peonia/TT

Vi socialdemokrater måste sluta se på dagens migrationssystem som något hugget i sten. Först då kan vi som parti återfå trovärdighet för vår politik, skriver fem S-studenter vid Handelshögskolan i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Vi skrev den 1/8 en debattartikel om att Sverige borde sluta ta emot flyktingar vid gränsen och istället hjälpa flyktingar genom FN:s kvotflyktingsystem, då dagens system leder till sämre villkor för migranter, farliga vägar för de som flyr och att flyktingar ej hjälps efter behov. I en replik på vårt inlägg menar debattörerna att ett strikt kvotsystem gör människor på flykt till brickor i ett politiskt spel. Vidare riskerar ett kvotbaserat system att skicka tillbaka migranter till platser där deras liv och hälsa är i fara. Slutligen menar debattörerna att man inte bör sammankoppla ekonomiska och sociala problem med flyktingmottagandet, utan att dessa misslyckanden kan härledas från sänkta skatter och underfinansierade välfärdssystem.

Vi går igenom argumenten ett och ett: Vad gäller det första argumentet (brickor i ett politisk spel) är det osannolikt att vårt kvotbaserade system skulle leda till mer ”spel” än dagens ”race to the bottom”-situation inom EU. Tvärtom! Länders ståndpunkter och prioriteringar skulle bli mycket tydligare om man inte kunde gömma sig bakom ”vi värnar asylrätten” samtidigt som man ingår avtal med Turkiet.

Annons
Annons
Annons