Kvoteringstanken bakom S misstag

KULTURDEBATT För någon månad sedan blev min svärmor nominerad till styrelsen för sin lokala partiförening. Nu var saken den att hon inte var intresserad eftersom hon inte ansåg sig ha tid till att axla det politiska ansvaret.

Under strecket
Publicerad
Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.

Omar Mustafa lämnade sina uppdrag inom Socialdemokraterna på lördagskvällen.

Foto: SCANPIX
Annons

Under själva valmötet upptäcker hon likväl sitt namn bland valberedningens förslag. När hon ville ha en motivering till att hennes namn fanns med bland de nominerade trots att hon bestämt tackat nej fick hon veta att hon fick ställa upp eftersom partiet tillämpade varannan damernas. Hon blev förstås förargad. Om hon nu skulle sitta i styrelsen skulle hon göra detta på grund av sin kompetens och inte på grund av sin kromosomuppsättning. Jämställdhet i all ära, men hon är först av allt en människa. ”Jag är jag”, resonerade hon.

Nu är det inte bara svärmoderns parti som sysslar med representativitet utifrån ett grupptänkande för att bredda sin väljarbas. De flesta partier kämpar för att lyfta fram företrädare av olika sort för att locka olika väljargrupper. Kvinnor förväntas representera och locka andra kvinnor, unga ska locka andra ungdomar och invandrade personer ska locka andra som har erfarenhet av migration. Som om det är identiteten som kräver politisk representation snarare än sakfrågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons