Annons
X
Annons
X

”Kvotering på grund av kön behövs inte i dag”

Nu är det dags för Stockholms länspolismästare Carin Götblad att grillas i Korseld. Även läsarna fick chansen att ställa sina frågor. Det handlar om allt från kvotering till polissatsningar.

Jag skulle vilje se statistiska bevis för att fler poliser patrullerar gatorna. Själv kan jag bara konstatera att absolut inget märks där jag bor.

– Det stämmer. Framförallt har vi förstärkt med många yttre tjänster på helgerna och helgnätterna i city. Alltså på tiden då många brott begås. Och i förorterna har vi förstärkt de lokala poliskontoren, snart har vi öppnat 20 stycken. Dessa kontor har fyra till sex poliser var som arbetar till 90 procent i yttre tjänst.

Varför bär alla polischefer uniform?

Annons
X

– Jag vill att alla poliser ska bära uniform så mycket som möjligt för att det ska synas att vi är poliser. Själv tycker jag att det är bra, för då ser folk mig och kan komma fram och ställa frågor.

Varför har vi inte fler beridna poliser?

– Jag har kämpat för att vår beridna polis inte ska skäras ner, vi har väldigt stor användning för dem. Jag skulle gärna utöka dem. Jag rider själv och tar ibland ett pass med polisen i Stockholm, då märker jag att folk blir glada när de ser hästarna samtidigt som de har respekt med sig.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur stor del av en polis arbete ska bestå av skrivbordsarbete, vad är rimligt?

  – Det beror på vilken uppgift polisen har. Utredarna har en oerhört viktig uppgift och deras arbetsdag består nästan till hundra procent till att sitta vid skrivbordet. Vid poliskontoren, som är den satsning vi gjort det senaste året, så läggs 90 procent av arbetstiden på yttre tjänst. Jag kämpar för att minska byråkratin, det är något vi alla inom offentlig sektor och näringsliv måste kämpa för.

  Hur ser du på kvotering på polishögskolan, när det gäller kön och etnicitet?

  – Kvotering på grund av kön behövs inte i dag. Vi har jättemycket kvinnor som söker. Jag är inte motståndare när det gäller kvotering på grund av etnicitet. Jag tror att det skulle vara ett sätt att komma snabbare framåt. Men jag tror samtidigt inte att det behövs. Det som behövs, och det gäller hela samhället, är att man ser över hur man värderar människors meriter. Jag tycker till exempel att man alldeles för ofta lägger alldeles för stor vikt vid att man ska tala perfekt svenska. När det i stället är meriter som språkkunskaper, kulturella kunskaper, social problemlösning som är väldigt mycket viktigare inom många yrken som till exempel polisen.

  När du hade ramlat och gjort illa ditt knä larmade du Säpo. Är det verkligen den typen av situationer som det larmet ska användas till?

  – Absolut! Och det vill jag säga till era läsare, om man hamnar i en nödsituation så ska man använda de larm man har för att få hjälp. Det gäller alla människor, det är inte någonting som är speciellt för mig.

  Se tidigare KORSELD svd.se SvD:s ledarblogg blogg.svd.se Aftonbladets ledarblogg blogg.aftonbladet.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X