Annons
X
Annons
X

Aleksandra Boscanin: Kvotering är maktmissbruk

Jämdställdhetsminister Åsa Regnér
Jämdställdhetsminister Åsa Regnér Foto: Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har sagt att regeringen står fast vid sitt “kvoteringslöfte”: om andelen kvinnor i börsbolagen inte stiger till minst 40 procent vill regeringen lagstifta om kvotering. Ett löfte som snarare är ett hot.

**Lagförslaget är en **skymf mot alla som vill bli bedömda utifrån meriter istället för kön. Blir förslaget verklighet skulle det resultera i att kvinnor får sin kompetens ifrågasatt – oavsett om de har blivit kvoterade eller ej.

**Förslaget inskränker även **äganderätten. Huruvida könsobalans i börsbolag är ett problem eller inte kan tvistas om – men det är inte politikernas sak att styra. Det måste vara upp till dem som äger företaget att bestämma vilka som ska leda det. Lagstiftad kvotering är därför inte bara diskriminering utan också politiskt maktmissbruk.

Annons
X

Regeringens syn på kvotering är dessutom oerhört enkelspårig; varför inte också inkludera transpersoner? Varför inte också kvotera utifrån till exempel etnicitet? I stället för att erkänna att det varken är möjligt eller önskvärt att en bolagsstyrelse prompt ska vara en ytlig spegelbild av samhället så agerar regeringen som om kön vore en individs mest betydelsefulla attribut.

Jämställdhet handlar om att inte behandla personer olika utifrån kön, vilket Regnér menar är fallet i dag. Men om problemet är särbehandling, så kan inte lösningen vara ännu mer särbehandling.

Annons

Jämdställdhetsminister Åsa Regnér

Foto: Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X