Annons
X
Annons
X

Kvinnors val gynnar rödgröna

De rödgröna behåller opinionsledningen i SvD/Sifos väljarbarometer för april. Skälet är främst att kvinnor i större utsträckning än män väljer oppositionen och då särskilt Miljöpartiet.

(uppdaterad)

I mars var oppositionens övertag över regeringspartierna 5 procentenheter. I april har det minskat till 3,5. Om aprilmätningens resultat också blir valresultat blir Sverigedemokraterna med sina 4,9 procent vågmästare i riksdagen. Men inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda.

– Huvudkommentaren är att det är väldigt stabilt. Det har nästan inte hänt någonting, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Oppositionens försprång motsvarar omkring 200 000 väljare. Det betyder att allianspartierna behöver få över 100 000 för att det ska väga jämnt mellan regeringsalternativen.

Annons
X

– Den historiska statistiken säger att det block som leder i april brukar också leda efter valet. Det har hänt elva gånger av tretton. Det är den statistiken som regeringen måste slå, säger Sören Holmberg, som samtidigt påpekar att statistiken också visar att Socialdemokraterna är det parti som är sämst på att spurta i valrörelsen.

Övertaget för de rödgröna beror främst på Miljöpartiets framgångar. Både S och V ligger i princip på samma nivå valresultatet 2006, MP ligger nästan 4 procentenheter över.

– Det är kvinnorna som är regeringens problem och Miljöpartiet lockar kvinnorna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan förra mätningen har pensionärernas skatt återigen varit ett debattämne. Under mätperioden har det också varit känt att regeringen tänker höja grundavdraget för pensionärer för att utjämna skatteskillnaden gentemot löntagarna. Men det har inte lett till att allianspartierna ökat i gruppen över 65 år.

  – Eventuellt har regeringspartierna lyckat stoppa ett tapp med den sänkta skatten för pensionärer, säger Sören Holmberg.

  Alliansen har dock ett starkt stöd bland väljarna som är 65 år och äldre. Sifos så kallade strukturrapport visar att 53 procent i den gruppen har borgerliga sympatier, jämför med 42 för de rödgröna.

  Förhållandet är det omvända om man tittar på de yngsta väljarna. I gruppen 18-24 år har oppositionen stöd av 50 procent, regeringspartierna av 40. Bland 25-29 åringarna är skillnaden ännu större. I den gruppen får de rödgröna stöd av 54 procent, alliansen av 34.

  Sverigedemokraterna har nu återigen tagit sig över riksdagens fyraprocentsspärr. Stödet för SD är fortfarande starkast i Sydsverige och bland unga män.

  – De ska definitivt inte räknas bort bara för att de har gått ner lite jämfört med när de låg som högst, säger Sören Holmberg.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X