Kvinnors situation skildras med rå humor

Under strecket
Publicerad
Annons

Japanska röster 3.
En serie om möten med fem japanska författare.

Tidigare artiklar: 15 och 28 januari.
Osaka Hon står i ett gathörn, helt svartklädd, och snurrar graciöst och tålmodigt ett parasoll. I Tokyo regnar det och blåser, här i en förstad till Osaka är det säkert ännu fuktigare, de låga husen ger inget skydd.
Eri Makino ser ut att ha all tid i världen, ändå är vi över en timme försenade. Tågresor i Japan är egentligen inga mysterier - så länge man slipper byta tåg ofta. Det är på tågbytena man stupar, väderstrecken snurrar, perrongerna flyter, sekunderna blixtrar förbi, dörrarna går igen framför fötterna.
Men nu är vi här och ska träffa en av Japans inte alltför många kvinnliga författare, som en gång gjort succé i USA. Där har hon kallats en komiker av klass. Hennes internationella introduktionsroman heter ”Sproing!” och är i två delar. Den kom 1987. För den tilldelades Makino The 4th Waseda New Writer”s Award. Med sin osentimentala ton och sitt rättframma råhumoristiska sätt att beskriva den
japanska kvinnans situation ansågs Makino bryta mot de mer tårdrypande, sentimentala porträtt som traditionellt befolkat tidigare generationers romaner.
Hon säger, att det som förändrade hennes liv var en dator vid 80-talets mitt. Den står på hedersplats i hennes behagliga, helt japanskt inredda lägenhet, där vinden rör de tunna draperierna och en njugg sol stänker in över det vackra fatet sushi på det låga lackbordet.

Annons
Annons
Annons