Annons

"Kvinnors frihet är under stort hot i Bangladesh"

Den 28-åriga bloggaren och journalisten Shamima Mitu befinner sig på Gotland, där hon inväntar ett beslut om sin asylansökan. Hon fortsätter att blogga om situationen i Bangladesh trots mordhoten.
Den 28-åriga bloggaren och journalisten Shamima Mitu befinner sig på Gotland, där hon inväntar ett beslut om sin asylansökan. Hon fortsätter att blogga om situationen i Bangladesh trots mordhoten. Foto: Privat

Kvinnor trakasseras och journalister hotas i ett Bangladesh där fundamentalistiska krafter har fått allt större makt. Daniel Gustafsson Pech har talat med bloggaren Shamima Mitu, som har flytt till Sverige. Texten publiceras i samarbete med Svenska PEN:s Dissidentbloggen.

Under strecket
Publicerad

**Shamima Mitu **har under de senaste fyra–fem åren varit aktiv som journalist och bloggare, hon har bland annat skrivit kritiska artiklar om inskränkningar av kvinnors rättigheter i Bangladesh. Hennes texter har skapat vrede hos religiösa fundamentalister, vilket lett till hot.

–Jag började få kontinuerliga dödshot och hot om våldtäkt. Skymfningar och korta meddelanden som ”Bered dig på att dö” eller ”Jag ska våldta dig” började strömma in på min mobiltelefon och i min Facebook-inbox, och inte bara från islamistiska, utan även från hinduiska, fundamentalister, berättar hon.

Annons
Annons
Annons