Annons
Recension

Kvinnorna & Slottsfruarna och jagI ”knektänkornas” Sverige höll kvinnan ställningarna

Anna Gulkur, Jane Johansson och Maro Papadopoulou är samtida kvinnor som får bidra med reflektioner i utställningen ”Slottsfruarna och jag” på Tyresö slott.
Anna Gulkur, Jane Johansson och Maro Papadopoulou är samtida kvinnor som får bidra med reflektioner i utställningen ”Slottsfruarna och jag” på Tyresö slott. Foto: Erja Lempinen, Nordiska museet

Alltid närvarande – sällan sedda. Nu lyfts kvinnorna och deras roll i historien fram i två utställningar. Aptitretare som väcker lust att se mer, gärna med fokus på 1600-talet, skriver Eva Bäckstedt.

Under strecket
Publicerad

”Kvinnorna” är en ny utställning på Vasamuseet.

Foto: VasamuseetBild 1 av 2

Caroline Lagergren (1854–1919), porträtt målat 1896 av Oscar Björck, och Maria Sofia De la Gardie (1627–1694), porträtt målat 1643 av Jakob Henrik Elbfas.

Foto: Åsa Andersson Broms / Peter Segemark, Nordiska museetBild 2 av 2

Den nya utställningen ”Kvinnorna” på Vasamuseet har underrubriken: ”Alltid närvarande, sällan sedda”. Just så. 1600-talets Sverige, örlogsflottor, fälttåg och fältslag, kanonmuller och krutrök – nog framstår det som en mycket manlig värld.

Men stormaktsambitionerna hade sitt pris. Män i alla samhällsklasser var utkallade i krigstjänst under långa tider, många kom aldrig tillbaka och kvinnoöverskottet växte. Så till vida var 1600-talets Sverige också en mycket kvinnlig värld.

Annons
Annons
Annons