Annons

Kvinnorna som besegrade IS

I Kobane föds jämställdhet ur krig. SvD:s Mustafa Can och Magnus Hjalmarson Neideman träffar de kvinnliga soldaterna som har besegrat IS – och samtidigt utmanat uråldriga könsroller. Men framstegen kommer med död och förödelse.

Publicerad
Ronahi Avsin, 18 år, var ungefär 16 år när hon bestämde sig för att gå med i gerillarörelsen.
Ronahi Avsin, 18 år, var ungefär 16 år när hon bestämde sig för att gå med i gerillarörelsen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Aryen Gunes avbryts av en vibrerande mobiltelefon, hon ursäktar sig och svarar:

Ronahi Avsin, 18 år, var ungefär 16 år när hon bestämde sig för att gå med i gerillarörelsen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 6

Soldaterna i den kvinnliga syriskkurdiska bataljonen YPJ säger det samstämt, där de sitter bara 800 meter från fienden IS: ”Det är ingen tillfällighet att kvinnorna tog till vapen först i Kobane. Revolutionen i syriska Kurdistan är unik för Mellanöstern: den handlar lika mycket om kvinnlig frihet. Och vi är beredda att offra mycket för att försvara och genomdriva den fullt ut.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 6

Under en paus vid krigsfronten säger Ezda Dilbirin: ”Vi för ett tvåfrontskrig, ett mot den mest kvinnohatande armén världen skådat, och ett för jämlikhet. Jag är inte så naiv att jag tror att jämställdhet uppnås under en natt i en region med uråldriga patriarkala traditioner. Men aldrig att en man ska få diktera villkoren för mitt liv.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 6

I Kobane gick ett rykte, som Aryen Gunes bekräftar: ”När Kobane höll på att falla i bör-jan av oktober bildades en främre front mot IS. I den gruppen av cirka 130 soldater var 70 procent unga kvinnor. Vi var och är hängivna idén att friheten inte är värd något utan jämlikhet.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 6

Den kvinnliga bataljonen YPJ bildades 2012 i syriska Kurdistan. Kvinnor utgör drygt 35 procent av den kurdiska försvarsstyrkan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 6

Agri Arab lägger sin kalasjnikov om axeln och leder oss på upptrampade stigar mot den sista posteringen vid fronten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 6