Annons
X
Annons
X

Kvinnorna tar plats i Azerbajdzjan

Laddad med positiv energi har Loreen Talhaou intagit Azerbajdzjans – och den här veckan också Eurovisions – huvudstad Baku. Den svenska sångerskan tillhör redan förhandsfavoriterna inför finalen och har tagit ton vid sidan av scenen för att stötta landets kvinnor.

Foto: THERSE JAHNSON.

SVD I BAKU

Fem repetitioner i nybyggda Kristallhallen vid Kaspiska havets strand är inbokade inför torsdagens semifinal. Minst lika många pass blir det på hotellets gym för att få dansstegen att stämma perfekt.

Förberedelserna är minutiösa, men Loreen har också förberett sig med samtal om Azerbajdzjan före resan.

Redan i Sverige fick hon kontakt med Pervana Mamedova som leder ett kvinnocenter i centrala Baku. Väl på plats i den azerbajdzjanska huvudstaden gästar hon centret.

Annons
X

–Jag vill ha koll på läget och det här är ett sätt att visa respekt för ett nytt land, säger Loreen till SvD inför besöket.

När Sabina Babajevas låt When the music dies röstades fram med sms som Azerbajdzjans bidrag i Eurovision song contest hade alla medborgare likvärdiga röster. Än så länge gäller det inte i samhället. Veckans sprakande tv-shower kommer inte att kunna dölja att landet styrs med stenhård diktatur. Men det finns några positiva tecken, ett är att kvinnan börjar ta ton även utanför scenen.

22-åriga Gunaj Farzalijeva är en av volontärerna på kvinnocentret. Till våren tar hon sin examen i internationella språk och är inte rädd att trotsa traditionella värderingar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Mina föräldrar tjatar ständigt på mig att jag måste gifta mig. Det finns ett starkt tryck från samhället att en kvinna ska vara gift vid 23, 24 års ålder annars är hon inte bra. Men jag kan tänka mig att vänta tills jag är 30 och har ett bra jobb, säger Gunaj Farzalijeva och på frågan om sex före äktenskapet skrattar hon:

  –Med vårt samhälles värderingar är det otänkbart innan man är gift. Om jag så har en pojkvän i 30 år bör vi vänta tills vi har gift oss. Det är klart att det inte är rätt, men det tar tid att förändra ett samhälle, det går inte över en natt.

  Gunaj Farzalijeva har varit aktiv i det kvinnliga nätverket ett par år. Det enträgna arbetet av ungdoms- och kvinnoorganisationer har på de senaste fem, sex åren bidragit till ett annat klimat för azerbajdzjanska kvinnor.

  Azerbajdzjan är kontrasternas land – vilket symboliseras av Bakus stadsbild. Eleganta, arkitektoniska skyskrapor med häftig belysning kvällstid står granne med ruckliga hyreshus från Sovjettiden. Myndigheter är på god väg att förvandla mångmiljonstaden till Kaukasiens svar på Dubai, men än återstår mycket att riva och renovera.

  Kontrasten gäller i lika hög grad kvinnans situation. På landsbygden tvingas ofta flickor gifta sig vid 14, 15 års ålder och många måste avbryta skolan redan innan de nått tonåren. I det glittriga Baku går kvinnor rakare i ryggen och viker inte undan blicken. Idag är det till exempel ingen som längre reagerar på en kvinna bakom ratten.

  Leyla Appajeva, 26 år, är ansvarig för personalfrågor på ett byggföretag och tjänar 1500 manat (ca 14000 kronor) i månaden. Det är avsevärt mer än den officiella genomsnittsinkomsten, 170 manat, och hon kan ses som företrädare för en ny generation azerbajdzjanska kvinnor: lite tillbakadragen, men gott om självförtroende.

  –Jag tycker det finns goda chanser för kvinnor att göra karriär idag. Inte inom politiken, men väl på företag. Och vi kvinnor är bättre utbildade än män, säger hon och tittar med ett leende på sin pojkvän Elshad.

  Leyla Appajeva har tagit lån för att kunna köra sina egen bil, en blänkande vit Hyundai Tucson. Hon planerar att åka till Dubai i samband med Eurovision för att ”slippa trängseln och hetsen” och hon är självständig i det mesta – även sexlivet.

  – Det bero oftast på familjekulturen hur man ser på det. Men mitt sexliv är mitt privatliv och det finns ingen som kan tala om för mig vad jag får och inte får göra, säger hon.

  Chefen för kvinnocentret Pervana Mamedova är glad och stolt efter Loreens besök.

  –Mina flickor var otroligt engagerade och kände sig stärkta. Loreen visar att man kan vara en oberoende stark kvinna och ändå värna familjebanden. Ofta är det svårt att klara den kombinationen här, säger hon.

  Under lördagens final kommer en hel ung nation att hålla tummarna när Sabina Babajeva sjunger sin romantiska sång. Men betydligt viktigare för Azerbajdzjans framtid är att kvinnor som Gunaj Farzalijeva och Leyla Appajeva får fortsätta att göra sina röster hörda och att de får än fler medsystrar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: THERSE JAHNSON. Bild 1 av 5

  Pervana Mamedova som driver kvinnocentret i Baku.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 2 av 5

  Leyla Appajeva.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 3 av 5

  Flicka klädd i traditionella kläder i och med en uppvisning i samband med forne presideneten Heydar Aliyevs födelsedag.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 4 av 5

  Loreen repeterar nu i Baku, passar på att träffa människorättsorganisationer och sjunger på torsdag i semifinalen. Går hon vidare blir det final på lördag.

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X