X
Annons
X
Sabina var 22 år när hon lurades till Sverige och tvingades till prostitution. Hon har fått avslag på sina asylansökningar. Men att återvända till hemlandet är inget alternativ.
Sabina var 22 år när hon lurades till Sverige och tvingades till prostitution. Hon har fått avslag på sina asylansökningar. Men att återvända till hemlandet är inget alternativ. Foto: Staffan Löwstedt

Tvingades sälja sex – blev sedan jagad av svensk polis

Långläsning

Elena blev slagen av sin man men nekades hjälp av kvinnojourerna. Sabina föll offer för trafficking – och tvingades själv gömma sig för polisen. SvD:s Negra Efendić har mött kvinnorna som lever i dubbel utsatthet men som på papperet inte finns.

Jag vet att det började när de flyttade till Sverige. Att det inledningsvis hände kanske varannan vecka. Att det sedan blev oftare och oftare.

Jag vet att hon till en början ursäktade och förlät honom, även om hon upplevde både hans ord och hans våld som kränkande. Att hon lärde sig att stänga av. Att det kändes värre om deras barn var närvarande.

Sabina var 22 år när hon lurades till Sverige och tvingades till prostitution. Hon har fått avslag på sina asylansökningar. Men att återvända till hemlandet är inget alternativ.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 14

”Varför är Migrationsverket så dumma mot oss”, brukar Sabinas äldste son fråga. Själv tycker hon att det är en fråga som borde ställas till Sveriges politiker.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 14

Ingen vet hur många papperslösa som finns i Sverige. En del av dem söker inte asyl eftersom de vet att de kommer att få avslag.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 14

Många volontärer är engagerade i Sabinas fall. De hjälper henne med boende och annat praktiskt.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 14

Det är olagligt att uppehålla sig i landet utan tillstånd och papperslösa som SvD talar med har olika strategier för att hålla sig undan myndigheterna. Bland annat handlar det om att alltid ha giltigt SL-kort så de inte fastnar i en tunnelbanekontroll.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 14

I våras presenterade regeringen flera förslag för att polisen lättare ska kunna hitta papperslösa. Ett av dem är oanmälda besök hos arbetsgivare.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 14

De som saknar personnummer och tillstånd att vistas i Sverige utnyttjas i flera led. Paola och Marisol berättar om ett system där boende och jobb ordnas genom kontakter och där alla ska tjäna pengar på dem.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 14

Att hitta någonstans att bo är ett av de största problemen. Paola berättar hur hon fick hyra ett rum i en trerumslägenhet där det sammanlagt bodde tio papperslösa.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 14

Paolas dotter är nio år gammal och vet att hon är papperslös. Hon berättar det inte för någon. Klasskompisarna vet inte om det.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 14

När Elena var papperslös misshandlades hon av sin dåvarande man. Inga kvinnojourer ville ta emot henne. Hon fruktade för sitt liv, men inget skyddat boende kunde erbjudas.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 14

Möjligheten för en papperslös kvinna att få hjälp från socialen om hon utsätts för våld kan liknas vid ett lotteri, slår Röda Korset fast i en kartläggning som gjordes 2014.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 14

Papperslösa barn har rätt till ekonomiskt hjälp av Stockholms stad. Men varken Paola eller Marisol vågar be om en sådan. De ser kontakten med myndigheter som en stor risk.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 12 av 14

Det finns människor som ”hyr ut” sina personnummer och bankkonton till papperslösa mot en provision. På det sättet kan papperslösa arbeta.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 13 av 14

Paola och Marisol försöker smälta in när de rör sig ute på gatorna. De gör allt för att inte sticka ut och dra till sig uppmärksamhet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 14 av 14
Annons
X
Annons
X
Annons
X