Annons
Recension

WestworldKvinnorna måste få revansch i ”Westworld”

Evan Rachel Wood som Dolores.
Evan Rachel Wood som Dolores. Foto: HBO

”Westworld” är årets mest emotsedda tv-serie. Men den är också en viktig pusselbit för HBO:s framtid. SvD:s Elias Björkman har sett den.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

James Marsden och Evan Rachel Wood.

Foto: JOHN P JOHNSON/HBOBild 1 av 6

Människorobotar i gärningen.

Foto: JOHN P JOHNSON/HBOBild 2 av 6

Bild från filmen ”Westworld” från 1973.

Foto: IBLBild 3 av 6

Bild från filmen ”Westworld” från 1973.

Foto: IBLBild 4 av 6

Bild från filmen ”Westworld” från 1973.

Foto: IBLBild 5 av 6

Bild från filmen ”Westworld” från 1973.

Foto: IBLBild 6 av 6

Till Westworld kommer de som har råd att förverkliga sina innersta drifter och önskningar. Du kan få vad du vill – utlopp för alla former av sexuella fantasier, mörda vem och så många du vill, leka sheriff i klassiskt västernäventyr med revolvermän och efterlysta mästerskyttar samt uppleva skottväxlingar på dammiga gator. Det är ändå aldrig någon som dör eller tar skada: Westworlds invånare är oerhört avancerade robotar, kodade för att tillfredsställa. När dessa kusligt människolika maskiner skjutits eller stympats lagas de och omprogrammeras, för att vakna till en lika solig morgon som den dessförinnan, och dagen innan det.

Tv-jätten HBO behöver en ny dramasuccé. Särskilt med den kostsamma floppen ”Vinyl” i färskt minne hoppas många chefer att ”Westworld” ska bli kanalens nya gigant, i paritet med snart insomnade ”Game of thrones”. Men detta gigantiska projekt har kantats av problem och uppskjutna premiärdatum. Det ryktas om att HBO varit så missnöjt att kanalen drivit igenom omfattande ominspelningar.

Annons
Annons
Annons