Kvinnorna i Löfvens regering riskerar bli mer beroende av hjälp

Regeringen är feministisk, sade Stefan Löfven. Men kvinnorna och männen som utgör regeringen går in med olika förutsättningar. Löfvens manliga ministrar har tillsammans samlat på sig 72 års riksdagserfarenhet. Motsvarande siffra för kvinnorna är tolv år. Därmed blir kvinnorna mer beroende av hjälp från andra, enligt Jonas Hinnfors.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ministerposterna delades lika i Stefan Löfvens regering – tolv till kvinnorna och tolv till männen. ”Sveriges nya regering är en feministisk regering”, meddelade Löfven i regeringsförklaringen i fredags. Ändå finns stora skillnader mellan männens och kvinnornas bakgrund. Bara två av Löfvens kvinnliga ministrar har suttit i riksdagen de senaste tio åren. Det rör sig om arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som haft en riksdagsplats sedan 2006, och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), som också är vice statsminister, som suttit sedan 2010. Övriga tio kvinnor har antingen ingen erfarenhet av att ha suttit i riksdagen, förutom Kristina Persson och Margot Wallström som satt i riksdagen på 90-talet respektive 70- och 80-talet.

Bland männen är förhållandet det omvända. Bara statsministern Stefan Löfven och Gabriel Wikström, som är folkhälso-, sjukvårds, och idrottsminister, saknar praktisk erfarenhet av riksdagsarbetet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons