Kvinnorna har utsatts för skoningslös förföljelse

Av de jurister och journalister som har uttalat sig om brottsmisstankarna mot Assange är många totalt ointresserade av hur situationen ter sig för de två kvinnor som är målsägande i den pågående utredningen. Det skriver advokat Claes Borgström i en replik till Assanges advoakt Per E Samuelson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Per E Samuelson tycker att det ”är på tiden att någon med erfarenhet från verkligheten slår näven i bordet” och kritiserar därefter det svenska häktningsinstitutet och tillämpningen av häktningsreglerna på ett okunnigt och missvisande sätt (
Brännpunkt 8/6). Det är synd. Han gör saken och alla dem som under åren har riktat skarp och genomtänkt kritik mot de svenska häktningsreglerna en björntjänst.

Om Samuelson tror att han är först med ”att slå näven i bordet” så känner han tydligen inte till den kritik som advokater, bland andra Henning Sjöström, Bertil Molle, Peter Althin med flera sedan 50 år riktat mot häktningspraxis. Tyvärr häktas fortfarande alltför många, häktningstiderna är många gånger oacceptabelt långa, häktade åläggs restriktioner, det vill säga förbud mot eller begränsningar i kontakten med omvärlden, i alldeles för stor utsträckning och mycket ofta under orimligt lång tid.

Annons
Annons
Annons