Annons
Recension

Nitton kvinnor: Berättelser om syriskt motståndKvinnor dubbelt utsatta i syriska inbördeskriget

Samar Yazbek fick Svenska PEN:s Tucholskypris 2012.
Samar Yazbek fick Svenska PEN:s Tucholskypris 2012. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Syrier är hårt prövade av det inbördeskrig som pågått i snart åtta år. Men kvinnor är dubbelt utsatta: IS straffar dem om de inte täcker sig, medan Assad-regimen ser en fiende i en kvinna med fel sorts slöja. Det går inte att värja sig i kraften i vittnesmålen i Samar Yazbeks nya bok.

Under strecket
Publicerad

Bilderna av kriget i Syrien börjar blekna. Islamiska staten har förlorat lejonparten av den mark den en gång erövrade, och Europas blickar riktas nu i stället mot terrorister på väg tillbaka till Sverige, England och Frankrike. Men vad finns kvar när tystnaden fallit över ruinerna i Aleppo och Damaskus? Vad händer med det syriska folket, och hur känner de?

Det är några av frågorna som ligger bakom den syriska journalisten och författaren Samar Yazbeks reportagebok ”Nitton kvinnor: Berättelser om syriskt motstånd”. Boken är en samling vittnesmål från kvinnor som på ett eller annat sätt deltagit i motståndet: först mot Bashar al-Assad och hans regim, senare mot IS och andra jihadistiska miliser. Samar Yazbek fick idén till boken när hon vandrade runt på gatorna i det Paris där hon lever i exil och insåg att hon inte visste var hon var eller vart hon var på väg: ”Jag hade tappat orienteringen på Paris gator och blev som besatt av min individuella minnesförlust: var den isolerad från den kollektiva minnesförlusten i exil?”

Samar Yazbek är just nu i Sverige för att presentera sin nya bok. Under lördagen besöker hon Littfest i Umeå och på måndag samtalar hon med Carsten Jensen på Interantionell författarscen i Malmö.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons