Annons
X
Annons
X

Kvinnor till vänster män till höger

Kvinnor till vänster och män till höger! Under mandatperioden har kvinnornas stöd för det rödgröna blocket slagit rekord, visar en specialstudie som Sifo har gjort för SvD. Och könsgapet, den politiska skillnaden mellan könen, var förra året det största hittills.

1919 beslutade Sverige att införa kvinnlig rösträtt och det får politiska konsekvenser 91 år senare. Enligt SvD/Sifos februarimätning skulle de borgerliga partierna vinna valet om endast männen hade rösträtt.

Om i stället bara kvinnor fick rösta skulle de rödgröna sopa hem en jordskredsseger. Drygt 54 procent av kvinnorna sympatiserar med de rödgröna, medan bara knappt 42 procent av kvinnorna stöder något av de borgerliga regeringspartierna.

SvD publicerar i dag en specialbeställd Sifoserie från 1998 då Vänster- och Miljöpartiet inledde ett samarbete med den dåvarande Socialdemokratiska regeringen.

Annons
X

Den visar att kvinnornas stöd för de rödgröna partierna aldrig har varit större än under den här mandatperioden, med en borgerlig regering. Under 2008 sympatiserade nästan sex av tio kvinnor med oppositionspartierna.

Sifos mätserie från 1998 visar också att könsgapet, alltså skillnaden mellan mäns och kvinnors politiska sympatier, inte har varit större än under regeringen Reinfeldt.

Under 2009 var stödet för de rödgröna i snitt nästan 9 procentenheter högre bland kvinnor än bland män.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och samma år, på andra sidan blockgränsen, var männens stöd för de borgerliga nästan fem procentenheter högre än kvinnornas.

  För det borgerliga blocket är det här en mycket dyster läsning, och särskilt för Moderaterna, som släpar vidare på sin gamla manliga övervikt i väljarkåren.

  Partiet vann valet 2006 trots könsobalansen, men att rätta till den har sedan dess varit mycket högt prioriterat i de nya Moderaternas moderniseringsprojekt.

  När statsvetarna Maria Oskarson och Lena Wängnerud på 90-talet studerade kvinnors dragning åt vänster, förklarade de fenomenet med att kvinnor är mer beroende av, och mer positiva till, den offentliga välfärden.

  Det mönstret syns fortfarande tydligt i jämförelser av hur kvinnor och män ser på politik. När Sifo frågade förra året var sjukvård, äldreomsorg och barnomsorg betydligt viktigare frågor för kvinnor än för män.

  Så vad har Moderaterna gjort? Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde mandatperioden med en räcka besök i den offentliga sektorn, för att lyssna på framför allt de kvinnor som arbetar där. Sommaren 2008 gick det ut en generalorder om att partikamraterna skulle följa efter. Sedan dessa har M-politiker träffat drygt 5 000 av ”välfärdens medarbetare”.

  På Sifos fråga förra året svarade lite drygt var tionde man att jämställdhet är en av de viktigaste politiska frågorna. Bland kvinnorna var det över en fjärdedel.

  Så Moderaterna har börjat tala modern jämställdhetssvenska med könsmaktsordning och genus som centrala begrepp. Finansminister Anders Borg har kommit ut som feminist. Nyligen öppnade partiet för att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser.

  De nya Moderaterna har alltså försökt göra sin läxa, men inte alltid lyckats. Så sent som i höstas visade Moderatkvinnorna i en rapport att det fortfarande råder stor manlig dominans i partiet. Det sitter män på de flesta och tyngsta M-posterna.

  Nu är det bara drygt sex månader kvar till valet som kvinnorna avgör. Vore politik en danskrog skulle klockan alltså börja dra mot stängningsdags och de moderata raggningsförsöken bli allt mer desperata ända fram till valdagen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X