SvD Perfect Guide
Annons

Kvinnor sover bättre med hundar än med sin partner

Text: SvD Perfect Guide - 3 december 2018

Det finns flera hälsofördelar med att ha hund. Nu visar en ny studie, utfärdad av forskare vid Canisus College i Buffalo, New York, att kvinnor sover bättre med en hund bredvid sig än en mänsklig partner eller katt.

I studien undersökte man 962 amerikanska kvinnor. Av den gruppen rapporterade 55 procent att de delade säng med åtminstone en hund och 31 procent med minst en katt. Av dessa kvinnor sov 57 procent även med en partner.

Deltagarna fick fylla i ett frågeformulär om sin sömnkvalitet och hur säkra de kände sig om natten tack vare husdjurets närvaro. De med partners fick även frågan om hur personen påverkade sömnen.

Efter att ha analyserat all data fann forskarna att människor och katter störde kvinnors sömn lika mycket, medan hundar var mindre troliga att göra det.

Så, hur kommer det sig? Ansvarig forskare, professorn Christy L. Hoffman, menar att en förklaring är att hundägare styrs av vissa rutiner. Det visade sig även att hundägare gick och la sig tidigare.

– Hundägare måste anpassa sig efter att hunden ska gå ut varje morgon, vilket hjälper dem att både gå och lägga sig och vakna i tid, säger hon. Dessutom stämmer hundars sovmönster bättre överens med människors än katters.

Enligt Hoffman anpassar sig hundar också mer efter ägarens schema än vad mänskliga partner gör.

Annons