Krönika

Mikael Mölstad:”Kvinnor och vin - en magisk kombination”

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Kvinnor och vin tycks vara en magisk kombination. Åtminstone om jag ska tolka rapporter kring kvinnor, vin och hälsa. Visserligen är det känt att det finns positiva effekter av att dricka måttliga mängder vin för både män och kvinnor. Men för kvinnor tycks det inte finnas någon hejd på hälsofördelarna.

För att detta nu inte ska bli ensidig propaganda för kvinnors måttliga vinkonsumtion måste jag börja med en varning. Konsumtion av vin kan vara farligt. Även om det börjar med måttliga mängder kan det hos alla människor leda till en ökad konsumtion som inte är nyttig. Och då blir effekterna inte sällan de motsatta.

Här ska det dock bara handla om positiva rapporter. Den första kommer från Universitet i Navarra i Spanien. Där har de i ett forskningsprojekt konstaterat att kvinnor som intar en måttlig mängd vin minskar risken rejält för att drabbas av depression. Forskarna följde över 13 000 kvinnor i fyrtio år där ingen led av depression från start. Det visade sig att de som drack ett till två glas per dag hade fyrtio procents mindre risk att drabbas av depression jämfört med en kontrollgrupp. Bland männen fanns det, märkligt nog, ingen skillnad alls.

Annons
Annons

Generellt är jag skeptisk till statistiska hälsoundersökningar. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är orsak och verkan. Men när det gäller stora studier av alkoholeffekter är statistik dessvärre det enda sättet. Kliniska studier är problematiska. Det är inte speciellt etiskt att bjuda tiotusentals människor på alkohol i flera decennier – även om de dricker frivilligt.

Tittar jag närmare på många studier som gjorts finns det mycket som kan glädja alla kvinnor. Jag kan inte i god för några resultat även om alla studier är verkar gjorda enligt vetenskapens alla regler. Det ska också sägas att det finns de läkare som är mer entusiastiska än andra när det gäller alkoholforskning som pekar på fördelar.
Som till exempel: Vid måttlig vinkonsumtion visar forskning att hjärnans funktion hos kvinnor förbättras och risken för Alzheimer minskar med 20 till 50 procent. Samtidigt halveras risken för typ 2-diabetes. Måttliga mängder vin hos kvinnor påstås också halvera risken för njursten, gallsten och artrit – vilken uppenbarligen hänger ihop. Men, återigen, se upp: För mycket alkoholkonsumtion ökar riskerna.

En annan nyhet kanske är att ett till två glas vin per dag kan vara ett bantningsmedel för kvinnor. En studie av nästan 20 000 amerikanska kvinnor visade att risken att bli överviktig var minst bland kvinnor som drack måttligt. I synnerhet bland de som drack rödvin.
Är allt detta sant? Svaren är ja, nja och nej, beroende på vilken läkare du frågar. Men det är kanske som de flesta forskningsrön. I slutändan får man lita på sitt eget förnuft.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons