Kvinnor märkta av krig

Våldets Kongo. I Kongo-Kinshasa pågår sedan tio år en av världens vidrigaste konflikter. Miljontals människor har dött, familjer splittras, kvinnor i alla åldrar våldtas och tiotusentals barn befinner sig på flykt. SvD:s fotograf Malin Hoelstad och reporter Christina Wahldén har besökt östra delen av Kongo och mött överlevande kvinnor som fått en ny chans i livet.

Under strecket
Publicerad
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

BUKAVU, KONGO-KINSHASA Silla Mwa Ntagadula klämmer vant fast trumman mellan knäna och anför med stor glädje kvinnornas morgonsamling på Panzisjukhuset. Ett hundratal kvinnor lovsjunger Gud med varm inlevelse och svängande rytmer. En kvinna i vitt anför med stark, klar röst och de övriga följer henne i en gospel med skönt tryck. Sången handlar om att Gud är störst i hela världen. Många ler och dansar, trots att de flesta har varit med om mycket svåra upplevelser i livet.

Snart inser vi att just dubbelheten är typisk för kvinnorna på Panzisjukhuset; glädjen och sorgen, ljuset och mörkret, styrkan och svagheten går hand i hand. Kvinnorna är offer och överlevare på samma gång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons