Annons

Kvinnor löper större risk för whiplash

Om du råkar ut för en trafikolycka är det större risk att du skadas om du är kvinna än om du är man. Volvo Cars forskningsdata och flera andra studier visar att kvinnor oftare utsätts för vissa typer av skador vid en bilolycka. Skillnader i till exempel anatomi och styrka i nackmuskulaturen mellan en genomsnittlig man och kvinna innebär att kvinnor löper större risk att drabbas av whiplashskador.

Säkerhet som skyddar alla

Med studierna som grund skapade Volvo virtuella krockdockor för att bättre förstå dessa olyckor och utveckla säkerhetssystem som hjälper till att skydda både män och kvinnor på ett likvärdigt sätt. Först ut var whiplashskyddet WHIPS som introducerades 1998, och som har bidragit till den unika utformningen av Volvos stolar och nackstöd.

– Vi har data från tiotusentals verkliga olyckor för att garantera att våra bilar är så säkra som möjligt för de situationer som uppstår i verkligheten. Det innebär att våra bilar är utvecklade med syftet att skydda alla människor, oavsett kön, längd, kroppsform eller vikt – alltså ett steg längre än medelpersonen som vanliga krockdockor motsvarar, säger Lotta Jakobsson, professor och teknisk specialist på Volvo Cars.

Volvo delar sin kunskap med alla

För sextio år sedan introducerade Volvo en uppfinning som skulle revolutionera trafiksäkerheten – det moderna säkerhetsbältet. Volvo valde att inte ta patent, utan gjorde trepunktsbältet tillgängligt för alla biltillverkare. Det blev snabbt standard i branschen och uppskattas hittills ha räddat fler än en miljon människoliv globalt. Nu öppnar Volvo ett centralt digitalt bibliotek med all säkerhetsdata man samlat in under mer än 40 år och gör denna kunskap tillgänglig för alla – även andra biltillverkare.

Ladda hem på Internet

Volvos forskningsdata ligger nu på företagets hemsida och kan alltså laddas hem av vem som helst. Man kan se det som ännu ett steg i Volvo Cars strävan att göra vägarna så säkra som möjligt för alla.

Annons
Detta är en annons från Volvo Car Sverige, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.